Diari Més

Economia

La Cooperativa de l'Aleixar té dos mesos per acordar el refinançament

El Govern diu que a banda dels expedients que té oberts es podrien derivar responsabilitats penals

Diversos diputats han formulat preguntes parlamentàries sobre la situació de la Cooperativa.

La Cooperativa de l'Aleixar té dos mesos per acordar el refinançamentMAPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cooperativa de l’Aleixar disposa fins al 3 de febrer del pròxim any per tal d’arribar a acords per al refinançament dels seus passius. En cas contrari, la situació de la cooperativa derivarà en concurs de creditors. El Govern de la Generalitat de Catalunya marcava el 3 de gener com a data límit, en resposta a la pregunta parlamentària formulada pel diputat socialista Òscar Ordeig sobre el forat econòmic detectat en la Cooperativa de l’Aleixar que l’ha fet desembocar en un preconcurs de creditors. A aquest mes, se li ha de sumar un d’addicional.

En la mateixa resposta, el Govern alerta que es tracta d’un cas del qual es podrien derivar responsabilitats de caràcter penal «que s’hauran de depurar en l’àmbit judicial» amb independència dels expedients sancionadors administratius que la Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor ha obert a la cooperativa i als seus òrgans de govern, de direcció i d’intervenció «pels incompliments detectats», detalla.

El Govern, sense donar cap xifra sobre l’import trasbalsat a la Cooperativa, indica que «la Generalitat de Catalunya col·laborarà amb els diferents àmbits judicials per determinar l’existència de possibles il·lícits, així com la depuració de les responsabilitats que se’n puguin derivar». Cal recordar que el passat 9 de novembre, el jutjat d’instrucció número 3 de Reus va decretar presó provisional eludible amb una fiança de 50.000 euros per a l’exdirectora de la secció de crèdit de la Cooperativa de l’Aleixar.

D’altra banda, el Govern català recorda que el Fons cooperatiu no podria fer-se servir en aquest cas. Afirma que el fons és un instrument que «cerca la salvaguarda del cooperativista i no té per finalitat garantir els fons que gestionen les seccions de crèdit de les cooperatives, sinó facilitar el seu retorn quan es dóna de baixa la secció de crèdit i la cooperativa disposa de viabilitat futura agroindustrial, la qual cosa no està acreditada a hores d’ara en el cas de la Cooperativa de l’Aleixar». Afirma que, per accedir a les actuacions de suport del Fons, la cooperativa ha de disposar d’un pla de viabilitat solvent que «permeti el retorn del suport rebut» així com d’un conveni aprovat pels seus creditors.

tracking