Diari Més

Cinema documental

Els 'gegants adormits' del Penedès

Les defenses costaneres de Cubelles, Cunit i Calafell, aixecades el 1936, protagonistes d’un documental

Un moment del rodatge a les bateries de defensa de Calafell.

Els 'gegants adormits' del PenedèsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Any 1936. Els pobles de la costa catalana son alertats d’un possible atac per mar de les tropes nacionals. A Calafell, Segur de Calafell, Cunit i Cubelles, com en molts altres pobles costaners del país, es construeixen fortificacions a primera línia de platja per tal de repel·lir les tropes assaltants.

Els bucs de guerra franquistes no van arribar mai perquè l’assalt es va fer per l’aire, i aquelles construccions que no es van fer servir van quedar oblidades i, amb el pas del temps, mig engolides pels processos d’urbanització del Penedès.

El director de cinema i productor Laureano Clavero ha engegat un projecte cinematogràfic per tornar a posar el punt de mira sobre el que ell anomena «gegants adormits». El treball, que es titularà Fortificaciones olvidadas, compta amb les col·laboracions d’Adrià Cabezas, doctor en història i assessor científic del documental, i dels historiadors Francesc Xavier Hernández i Jordi Ramos. Entre els testimonis que els han ajudat a reconstruir la història d’aquestes línies de defensa hi ha persones que, als anys 70 i 80 van comprar les cases que es van aixecar sobre les antigues defenses perquè, explica Clavero, «era més fàcil que destruir-les». Altres fortificacions encara resten dempeus, i conviuen, explica el cineasta, amb els banyistes de la platja «en un contrast molt estrany, perquè ningú sembla preguntar-se què hi fan allà i per què es van fer».

El documental vol posar llum sobre el procés de construcció d’aquestes línies defensives on, segons aventura el cineasta, molt probablement hi van treballar «batallons de voluntaris o ‘obligats’». De les investigacions dutes a terme se’n pot concloure que, si bé es van fer de manera acurada i fent servir «tecnologia arquitectònica de l’època», molt probablement no haurien servit per repel·lir un atac llampec de les tropes nacionals: «les fortificacions de Cubelles, per exemple, eren per a seixanta soldats, amb nius per metralladores i finestretes per als fusellers. Hi havia una o dues persones vigilant, i si veien alguna cosa havien d’avisar per ràdio perquè vinguessin les tropes des de Barcelona. Si el desembarcament hagués sigut ràpid, ben poca cosa haurien pogut fer».

El documental, que porta el segell de Mirasud Producciones, estarà enllestit a finals del primer trimestre de l’any que ve, i es preveu que d’aquí a un any ja estigui disponible a Amazon Prime Video. «La meva filosofia és buscar històries locals i donar-los un ressò internacional, perquè sovint les millors històries són les que estan més a prop. No volem que aquests fets morin com una història local», apunta el cineasta.

Així, Fortificaciones olvidadas es podrà veure en quaranta països diferents, en català i subtitulada en castellà i anglès. En quant al metratge, Laureano Clavero encara no sap si tindrà un format de llargmetratge: «hem anat trobant més informació del que ens pensàvem», admet.

tracking