Diari Més

Igualtat

Capella destaca la feina de Forcadell i Bassa des de dins les presons «perquè les coses millorin»

Dues de cada tres preses a Catalunya han estat víctimes de violència masclista

La consellera de Justícia, Ester Capella, a primera fila a l'Assemblea Nacional de Dones d'Esquerra Republicana, a Cambrils, amb una cadira buida amb un llaç groc, al costat de l'alcadessa de Cambrils, Camí Mendoza.

Capella destaca la feina de Forcadell i Bassa des de dins les presons «perquè les coses millorin»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha valorat aquest dissabte la feina de Carme Forcadell i Dolors Bassa des de dins de les presons «perquè les coses millorin», en el marc de l'Assemblea Nacional de Dones d'Esquerra Republicana, celebrada a Cambrils (Baix Camp). Segons Capella, dues de cada tres preses a Catalunya han estat víctimes de violència masclista i la immensa majoria han estat instrument de delicte d'un home. La consellera també s'ha referit als casos de la Manada i de Viella i creu que aquestes resolucions judicials evidencien que l'administració de justícia presenta un «forat negre important» i una «manca de voluntat per part de qui en té les competències». A partir d'aquí, ha instat el Consell General del Poder Judicial a activar «totes les eines que té al seu abast, que són moltes».

La paritat en l'elecció dels càrrecs i les cúpules judicials i introduir la perspectiva de gènere en la formació per tal d'educar els universitaris en la igualtat són altres mesures que poden incidir per fer front a la violència masclista. Coincidint que aquest dissabte se celebra el Dia Internacional contra la violència masclista, Capella ha recordat que, segons les últimes dades, en el que portem d'any, 44 dones han mort a mans de la seva parella o exparella sentimental en el conjunt de l'estat espanyol -de les quals, 6 a Catalunya-, deixant 35 nens i nenes orfes. Des del 2003, en 15 anys, a tot l'Estat s'han produït 972 víctimes mortals -149 a Catalunya.

A la vegada, ha remarcat que, de les 10.000 persones ateses pel Servei d'Atenció a la Víctima al llarg del 2017, el 45% van ser per violència masclista. Un 7% dels empresonats són dones -gairebé unes 600 preses al país. En aquest sentit, la consellera ha lloat la tasca de Forcadell i Bassa des de dins les presons. «Són molt actives en tots els àmbits de participació dels centres penitenciaris, no fan res més del què feien quan estaven en llibertat», ha dit. «Fan d'altaveu i estendard de la reivindicació feminista i de les més desafavorides en un espai pensat per als homes», ha afegit la vicesecretària general de les Dones d'Esquerra Republicana, Mireia Mata.

La consellera ha participat a l'Assemblea Nacional de Dones d'Esquerra Republicana, que se celebra anualment, de forma itinerant. Enguany s'ha celebrat a Cambrils -com a municipi català més gran amb l'alcaldia en mans d'una dona republicana- i les líders independentistes preses i exiliades han eclipsat el protagonisme, davant les prop de 300 dones assistents a l'acte. Així s'han llegit les cartes escrites des de la presó, per Forcadell i Bassa -i també de Raül Romeva-, amb missatges encoratjadors a les dones. «Cada vegada estic més convençuda que som les dones les que aconseguirem implementar la República», manifestava la carta de Bassa.

Per la seva banda, Carme Forcadell ha expressat, a través de la seva carta, que «penso que aquesta onada de dones que avui aixequem la veu i avancem de força implacable serem capaces de canviar les estructures patriarcals que sustenten la nostra societat». Durant la jornada, també s'ha fet una connexió en directe per 'Skype' amb Marta Rovira i Meritxell Serret, que han emocionat i fet aixecar de peu tot el públic assistent. «El moviment independentista és un moviment transversal; la diversitat ens fa ser més», ha manifestat Rovira. Una representació de dones ha fet lectura del manifest pel Dia Internacional contra la violència vers les dones.

tracking