Diari Més

Societat

«Sempre has d'explicar per què t'has canviat el DNI»

Les persones trans del Camp de Tarragona reivindiquen poder fer la seva vida segons la pròpia identitat de gènere amb normalitat

Àlex Torres, veí trans de Rodonyà, a l'Alt Camp.

«Sempre has d'explicar per què t'has canviat el DNI»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Sembla que siguem pocs, però no és pas així, sobretot per Internet». Les persones trans al Camp de Tarragona en els darrers anys s’han començat a visibilitzar i el creixement d’associacions de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) també fora de les grans ciutats les ha ajudat a trobar referents en què recolzar-se. Àlex Torres, veí de Rodonyà, explica que en l’entorn rural «sempre has d’explicar per què t’has canviat el DNI», sobretot quan has d’enfrontar tràmits amb entitats, serveis públics –per exemple, el canvi de nom en l’historial mèdic pot comportar més d’un maldecap– o al lloc de treball.

Torres treballa de cara al públic i en més d’una ocasió ha hagut de sentir comentaris discriminatoris, especialment en el període de trànsit i els canvis corporals que comporta. «En un poble és més fàcil que et coneguin i que no ho entenguin», diu, però també és qüestió d’actitud: «Jo vaig a la meva», conclou.

Trànsit al Camp de Tarragona

L’any 2016 es va presentar públicament un «nou model» d’atenció a les persones trans arreu de Catalunya. Coordinat pel servei Trànsit, amb seu al CAP Numància de Barcelona, havia d’afectar directament els professionals de la sanitat, especialment, de l’atenció primària. De tot plegat no hi ha hagut gaires novetats en els darrers mesos, segons Lina Molero, membre de la plataforma Transforma la salut. «Tot segueix funcionant igual», assegura, «tan sols hi ha hagut una ginecòloga de Reus que es va interessar pel seu compte per posar en marxa Trànsit al Camp de Tarragona», un servei d’assistència que inclou l’acompanyament, la formació i la conscienciació, a banda del vessant mèdica, els informes de socialització i psicològics, entre d’altres.

«No hem tingut cap suport del Departament», es lamenta Molero, qui sí que agraeix la creació de Serveis d’Atenció Integral (SAI) per part de la Generalitat i de les institucions locals. Precisament ahir es va signar el conveni entre l’Ajuntament de Valls i la Generalitat i es va constituir la Taula per la igualtat en l’àmbit LGTBI amb diversos organismes implicats.

Un cas de discriminació a Salou

La setmana passada, segons l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), una persona va denunciar haver estat víctima d’una discriminació en un local de Salou. Segons l’entitat, que prefereix no desvetllar-ne més detalls, ha explicat que no va poder accedir als serveis del gènere amb el qual se sent identificada i que a partir d’aquí estan resolent si es tracta d’un cas de transfòbia. Encara ara el servei d’atenció psicològica ha de parlar amb la víctima per concretar els fets.

En els darrers temps s’han detectat altres casos de transfòbia al territori. L’any 2017 als hospitals de Santa Tecla de Tarragona i Pius de Valls li van denegar hormones a un jove trans per poder continuar amb el seu trànsit.

Dia de la memòria transgènere

Ahir es va commemorar el dia de la memòria transgènere per recordar la violència suportada per la comunitat trans. A Tarragona la plataforma Gènere Lliure va organitzar el passi d’un documental. La concentració va haver de ser suspesa a causa de la pluja.

tracking