Diari Més

Política

Set municipis volen poder votar en unes primàries independentistes

Cambrils, el Vendrell i Calafell se sumen a la proposta ja engegada a Reus i Tarragona

L'ANC organitza actes arreu del territori per informar del procés de primàries. L'últim, al Vendrell.

Set municipis volen poder votar en unes primàries independentistesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Set municipis del Camp de Tarragona i un de les Terres de l’Ebre ja compten amb un procés de primàries per votar una candidatura independentista «unitària» a les eleccions municipals de 2019. Parteix d’una proposta aprovada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) d’impulsar el que s’ha anomenat «Primàries de Catalunya» a les ciutats de més de 25.000 habitants per tal d’assegurar el màxim nombre d’alcaldies sobiranistes. Es tracta de Cambrils, Reus, Tarragona, el Vendrell i Calafell, alhora que la Canonja i Vila-seca estan en procés. A les Terres de l’Ebre tan sols s’ha iniciat a Tortosa.

La decisió de quins són els municipis implicats es pren des de l’Assemblea Territorial de l’organització, tot sondejant les possibilitats en l’àmbit local. Reus és qui ho té més avançat, mentre que d’altres, com Cambrils, tot just ara comencen. Albert Ollé, coordinador de l’ANC a la localitat, explica que fa tot just un mes que s’hi van posar, que han pogut parlar ja amb els polítics i que ja compten amb un centenar d’inscrits. «Això dona peu a pressionar els partits perquè s’hi sumin, ja que al final són vint o trenta militants de cada partit els que ho decideixen tot, mentre que nosaltres ja en som cent», explica Ollé. Ara mateix no hi ha candidats –tampoc al Vendrell, on ja són prop de dos-cents inscrits– sinó que es troben en ple procés de valoració i de converses amb els actuals líders de les formacions independentistes. Dins de les valoracions, hi ha també la participació de la ciutadania.

A Cambrils, aquest dijous es presenta la proposta al Centre Cultural a partir de les 19.30 h. amb Antoni Castellà (Demòcrates), Lluís Gibert (advocat) i Joan Canadell (ANC).

Una quarta candidatura

Que la llista unitària no convenç els partits és un fet. Tan sols el PDeCAT ha obert la porta a la possibilitat de sumar-s’hi, però les circumstàncies locals condicionen. Josep Rovirosa, membre de la junta local de l’ANC del Vendrell, refusa explicar quins són ara mateix els posicionaments dels partits, però sí que afirma que «el procés de primàries seguirà sí o sí, independentment del que facin els partits». Això podria significar que a la capital del Baix Penedès, així com en altres poblacions on s’estiguin plantejant aquest procés, hi hagi una quarta papereta independentista per votar, aquesta sí amb el suport de l’ANC.

Al Vendrell fa més temps que van posar-se a treballar i dimecres passat ja van celebrar una xerrada informativa. Les votacions amb els candidats que sorgeixin –diferenciats entre els que volen encapçalar llista i els que no– es votaran al mes de febrer. «Som conscients de la dificultat dels partits per ajuntar-se, però entenem que el moment és excepcional», diu Rovirosa.

En la major part dels casos, la suma de vots a cada partit per separat faria l’alcaldia tingués un clar posicionament sobiranista, però els partits no tenen clar què els uniria durant tot el mandat més enllà de qüestions relacionades amb el procés.

Per a l’ANC la recepta de les primàries és clara: «Necessitem la unió de tots els independentistes però, alhora, necessitem també la diversitat per no perdre vots».

tracking