Diari Més

Agricultura

Denuncien la pèrdua de més de 20 milions en ajudes al sector de fruita seca a la demarcació

Les cooperatives estimen que en vuit anys s'han abandonat més de 5.500 hectàrees en zones de secà

alt

valorització, avellana, pla, sector

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha alertat avui de la pèrdua de 32 milions d'euros en ajudes per al sector de la fruita seca, especialment l'ametlla.

Segons la FCAC, la situació s'agreuja per l'abandonament de més de 5.500 hectàrees ubicades a les zones «més marginals i amb menys aptituds agronòmiques».

Davant aquesta situació, la federació plantejarà possibles solucions en la Taula Sectorial Agrària de la fruita seca que ha convocat el Departament d'Agricultura per a aquesta mateixa tarda.

El responsable de fruita seca de la FCAC, Roger Palau, assegura que «la proliferació de noves plantacions de regadiu suposarà un salt qualitatiu i quantitatiu en l'oferta».

Això no obstant, es pregunta «què passarà amb l'ametller i l'avellaner de secà».

Aquestes plantacions, segons Palau, haurien de seguir sent viables malgrat conviure amb altres més competitives, ja que assegura que estan mantenint l'activitat econòmica i evitant la desertització en zones on cap altre cultiu és factible.

La FCAC data l'inici d'aquesta situació el 2011, quan el Ministeri d'Agricultura va començar a reduir el pressupost que es destinava com ajuda directa a la fruita seca i que se situava en un màxim de 120,75 euros per hectàrea.

A partir del 2015, l'import va passar a ser «insignificant» i des de 2016 no es fa efectiu.

Per zones territorials, la província més afectada ha estat la deTarragona, que ha deixat de percebre ajudes per valor d'11,8 milions d'euros, seguida de les Terres de l'Ebre (8,4 milions d'euros), Lleida (10,7 milions d'euros) i Barcelona, Catalunya Central i Girona, amb 1,1 milions d'euros cadascuna.

Finalment, la FCAC demana que es tingui en compte la «gravetat» de la situació i que es garanteixi la implementació dels diferents instruments que permet la PAC per assegurar la viabilitat aquestes explotacions.

tracking