Diari Més

Arqueologia

Una excavació posa al descobert una església romànica a la Mussara

Segons l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’actual està construïda sobre la medieval

Investigadors de l'ICAC, durant l'excavació, a l'exterior del temple modern de la Mussara.

Una excavació posa al descobert una església romànica a la MussaraCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’església de Sant Salvador de la Mussara, nucli avui ubicat al terme municipal de Vilaplana, està construïda al mateix lloc que un temple medieval d’estil romànic que té referències documentals de l’any 1191. Prop de sis-cents anys més tard, el poble va optar per derruir-la i edificar una nova església d’estil neoclàssic, tot aprofitant l’espai. Una excavació feta per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) ha permès descobrir l’antic temple.

Concretament han estat els investigadors Josep Maria Puche, Jordi López i Iván Fernández els qui han dirigit el projecte. Aquest és per ara, tal com indica Puche, «un dels pocs casos on és factible veure aquest fenomen històric a les nostres contrades». Al Camp de Tarragona, a diferència d’altres indrets de Catalunya, es van enderrocar les esglésies parroquials romàniques per construir-ne de noves, més àmplies i més grans, a sobre. El bon moment econòmic del segle XVIII va beneficiar fins i tot pobles de la muntanya que no cultivaven vinya.

A banda de ser més petita que l’actual, també van canviar l’orientació de l’església –ara nord-sud, anteriorment est-oest–, amb un gir de noranta graus. El que és visible actualment del temple medieval és la façana occidental, que es conserva sencera i està integrada dins del mur lateral –es pot veure des de l’exterior–, un arc de les cruixies de la nau de l’església situat al mur oriental, el campanar que està incorporat al campanar actual i, finalment, a l’antic cementiri s’aprecia l’arrancada del mur meridional de l’absis en el lateral oriental.

L’estudi indica que entre els segles XII i XV –possible origen del temple primari– tan sols hi havia una nau rectangular d’una amplada de cinc metres i una longitud de disset. La coberta podria ser de fusta, la porta estaria situada al mateix lloc on hi ha l’actual i el campanar era a la façana de ponent. Posteriorment creuen que es van fer diverses reformes.

Consolidació de l’edifici

L’església de la Mussara està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i és l’edifici en millor estat de conservació de tot el poble. La darrera actuació va ser per apuntalar-la i evitar l’esfondrament. Per part de l’Ajuntament hi ha la voluntat d’engegar un projecte per consolidar les estructures que hi queden. Fins que això no es faci, no serà possible una excavació a l’interior del temple i altres projectes de restauració i de consolidació.

tracking