Diari Més

Salut

La consulta ginecològica a Cambrils es fa sense auxiliar i amb un ecògraf obsolet

USITAC denuncia que només s’atén les pacients dos matins per setmana i ho fan en aquestes condicions des de fa quatre anys

Façana de l'Hospital Lleuger de Cambrils on es passa consulta ginecològica.

La consulta ginecològica a Cambrils es fa sense auxiliar i amb un ecògraf obsoletCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només passen consulta ginecològica dos matins a la setmana. Ho fan sense auxiliar i amb un ecògraf «que ha quedat obsolet» i que falla constantment. Aquestes són les condicions en què treballa l’equip de l’ASSIR (la unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) a l’Hospital Lleuger de Cambrils des de fa quatre anys aproximadament i que denuncia la delegada sindical d’USITAC i una de les dues ginecòlogues que passen consulta, Elisabet Segura.

Segons la delegada sindical, la situació és «insostenible» i suposa un greuge per a les dones del municipi, no només per la reducció d’hores de consulta, sinó també per les condicions en què han d’atendre les pacients.

Segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya a data de 2017, Cambrils té un padró de 32.855 persones, 16.956 de les quals són dones. La demanda d’aquest servei, per tant, és molt gran i «les llistes d’espera s’allarguen: han d’esperar quatre mesos per una visita de ginecologia», diu Segura.

«Ara fa quatre anys, aproximadament, vam passar d’oferir atenció ginecològica cada dia a només dos matins a la setmana (dimarts i divendres). No només això, van treure l’auxiliar i l’ecògraf amb què es treballa ha quedat completament obsolet. No hi ha cap ASSIR de Catalunya on els professionals passin consulta sense auxiliar», denuncia Segura. Assegura que l’Hospital Lleuger de Cambrils posa a disposició dels professionals d’aquest servei una auxiliar que està treballant en la consulta dentista. Quan han de realitzar algun procediment, la poden trucar i, quan acaba la feina que està fent, aleshores pot prestar la seva ajuda a la consulta ginecològica. La delegada d’USITAC afirma que aquesta dinàmica «no és viable i no podem disposar realment de la seva ajuda». Recorda, d’altra banda, que la ginecològica és una consulta on es practiquen molts procediments microquirúrgics, molts dels quals, les professionals han de fer en solitari, quelcom que, segons Segura, «no és segur ni pel metge ni per a la pacient».

A aquesta situació se suma el fet que han de treballar amb un ecògraf que, segons assegura, ha quedat «obsolet, falla i s’ha d’obrir i tancar constantment». Les ginecòlogues han de fer mans i mànigues per a realitzar les ecografies –una prova habitual en qualsevol consulta ginecològica– i no sempre amb un resultat satisfactori. Esperen que la promesa de què podran disposar d’un ecògraf nou el pròxim any es compleixi però, mentrestant, han passat quatre anys i continuen treballant amb el mateix.

Elisabet Segura afirma que han anat salvant la situació però no albiren cap senyal que hi hagi intenció de solucionar els problemes. «La gent aguanta una mica, al principi creus que és una cosa transitòria, però això és insostenible, no es pot tolerar. Cal que les pacients coneguin quin és el problema real», afegeix la delegada sindical d’USITAC.

Un greuge per a les pacients

La reducció d’hores de consulta a l’ASSIR de l’Hospital Lleuger de Cambrils fa, d’altra banda, que algunes pacients hagin de ser derivades a Reus. Els dos matins de consulta permeten atendre al voltant de 48 pacients setmanals, 24 per cada ginecòleg, aproximadament, una xifra que, segons USITAC, no cobreix l’alta demanda. «Quan s’omplen les agendes, alguns pacients han de ser derivats a Reus, però considero que no hi ha dret que cap pacient hagi de desplaçar-se a altra ciutat per ser atesa. Aquesta situació provoca desigualtats entre pacients», afegeix Segura. «S’ofereix una atenció molt propera a la pacient. A banda de les qüestions ginecològiques, s’ofereix un servei integral a la dona, s’intenta que pugui aconseguir una atenció ràpida, però així és impossible», explica.

La unitat Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) és un servei que depèn de l’Institut Català de la Salut (Generalitat) que, en el cas de Cambrils, es presta a l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat del grup Sagessa.

La resposta de l’ICS

Davant la situació denunciada per USITAC, l’ICS recorda que, en el cas de Cambrils, l’atenció sanitària depén de dos proveïdors. L’ICS trasllada el personal per a les consultes, però l’equipament, els recursos materials i el personal de suport depén del grup Sagessa.

D’altra banda, fonts de l’ICS afirmen que, cada 4 o 5 anys, es renoven tots els ecògrafs i que, en el cas del de Cambrils, així es farà. L’actual, afirma l’ICS, no és l’últim model, però funciona correctament.

tracking