Diari Més

L'Ajuntament i la parròquia acorden recaptar fons pel campanar malmès

El futur alcalde, Sergi Pedret, diu que Riudoms ha de recuperar el repic de les campanes el més aviat possible

Càmeres de televisió enregistrant la zona del campanar que va resultar afectada.

L'Ajuntament i la parròquia acorden recaptar fons pel campanar malmèsAjuntament de Riudoms

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Volem que Riudoms recuperi el repic de campanes com més aviat millor, aquest so forma part del poble». D’aquesta manera resumeix Sergi Pedret, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Riudoms i futur alcalde, l’objectiu que tant el consistori com la parròquia de Sant Jaume comparteixen i que els ha portat ha acordar treballar conjuntament per fer-ho possible.

La nit de dijous a divendres un llamp va impactar contra el campanar de l’església de Sant Jaume de Riudoms i va malmetre part d’aquest edifici que, enguany, ha estat declarat Bé d’Interès Nacional. En concret, l’impacte va fer malbé tot el mecanisme que fa repicar les campanes i va afectar part de la cúpula de l’església. L’Ajuntament de Riudoms i la parròquia de Sant Jaume han acordat l’organització d’actes amb l’objectiu de recaptar fons per tal que les obres es duguin a terme tan aviat com sigui possible.

«Des del primer moment, les converses han estat constants. No hem definit quin seran aquests actes, però creiem que ha de ser molt participatius i que parteixin des d’una proposta transversal», ha explicat Sergi Pedret, actual regidor de Promoció Econòmica a l’Ajuntament de Riudoms.

Durant el cap de setmana, tècnic de diferents administracions públiques han desfilat pel campanar. «Sortosament, l’estructura de l’edifici no ha quedat afectada per l’impacte del llamp, però sí tota la part elèctrica del campanar», afirma l’edil.

El cost de la reparació de les destrosses s’estima entre 40.000 i 45.000 euros. «L’estimació està basada en el que va costar instal·lar, recentment, el mecanisme per al repic de campanes. És aproximada», diu Pedret.

Convé recordar que tota la instal·lació era pràcticament nova. Tot just el maig d’aquest any, l’església de Sant Jaume havia recuperat el so de les tres campanes –la Jacoba, la Immaculada i la Sebastiana– després d’instal·lar un nou mecanisme i de canviar els jous de les campanes, passant de les antigues estructures de metall a les actuals de fusta. Riudoms va tornar a sentir, en conseqüència, els tocs tradicionals, com l’Àngelus, les defuncions o els repics per a les festes solemnes, a més d’incorporar novament els quarts.

La recuperació del toc de campanes fou una demanda veïnal. De fet, en el procés de participació ciutadana que es va dur a terme durant la Fira de l’Avellana de l’any passat va quedar entre els quatre projectes guanyadors a demanda dels riudomencs.

Tot i que no s’ha concretat encara quins tipus d’actes s’organitzaran per a recaptar fons, Sergi Pedret explica que, «segurament, serà un esdeveniment vinculat a alguna proposta gastronòmica, un sopar o dinar on es recaptin fons, ja veurem».

Poca cobertura

La tempesta de la nit de dijous va afectar també l’antena de telefonia mòbil que hi ha al Teatre Auditori del Casal Riudomenc, ubicat al costat de l’Església de Sant Jaume. Des d’aleshores, algunes zones del municipi han quedat sense cobertura de telefonia mòbil. Sergi Pedret explicava que s’ha estat treballant per a recuperar-la aquest cap de setmana.

tracking