Diari Més

Arrencada tímida de la temporada de calçots amb previsió d'igualar els 14 milions de cebes del 2017

Restaurants de la zona s'afanyen a servir els primers calçots mentre molts pagesos encara no n'arrenquen per la humitat

Pla general del president de la IGP calçot de Valls arrencant calçots en un camp del terme municipal de la Masó a l'Alt Camp. Imatge del 9 de novembre del 2018 (Horitzontal).

pagès, ceba, Valls, camp, IGP calçot de Valls, calçot, collita, temporada de calçots, Alt CampNúria Torres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temporada de calçots a Valls arrenca enguany tímidament. Com cada any, ja al novembre, alguns restaurants s'avancen i volen oferir els primers calçots de l'any als seus clients. Però de vegades demanda i oferta no van al mateix ritme i enguany el conreu, en general, encara no està del tot a punt. Els productors, la majoria en plena collita de l'oliva, apunten que les pluges i l'excés d'humitat han afectat al procés de calçat i que el calçot necessita més temps a la terra, si bé alguns pagesos puntualment ja n'han començat a arrencar. Des de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls es confia poder assolir la mateixa producció de l'any passat, entre 14 i 15 milions de calçots etiquetats.

«Si aconseguim aquesta quantitat ja podem estar contents», afirma a l'ACN el president de la IGP, Francesc Amill. La quantitat i qualitat del calçot, però, està garantida, segons la IGP. Malgrat que les pluges fan retardar el calçot -molts pagesos encara no l'han pogut calçar o només han fet una calçada-, la pluja, el fred i el sol són bons per al cultiu i es confia iniciar la collita a finals de mes. «De fet, al pagès tampoc li interessa collir-los tan aviat perquè, si ara els avances, després se't fan massa grossos i, en plena temporada, en el moment àlgid entre gener i febrer, quan hi ha més demanda, ja no els podries vendre», diu Amill. «Enguany ens hem estalviat regar-los, i això també està molt bé», afegeix.

Pel que fa als preus, es mantindran estables respecte anys anteriors: al voltant dels 12 cèntims per unitat. A la cooperativa de Valls encara no hi ha manats de calçots, però ja comencen a rebre peticions. «Estem començant i costa trobar-ne amb les mides i amb el temps que ha de ser; la demanda és el que mana i hem de córrer, però el temps ens ha d'acompanyar i cal anar pas a pas, de fet fa una setmana que hem començat la campanya de l'oliva i mentre el pagès espera que els calçots avancin», explica el gerent de la cooperativa, Joan Linares. Des de la cooperativa es venen, cada any, mig milió de calçots a particulars. També s'atenen comandes de fora del país. Un 5% es ven per Internet.

La temporada de calçotades mou un volum de negoci d'uns 12 milions d'euros, segons dades de la Cambra de Comerç. Una cinquantena de restaurants de la comarca ofereixen calçotades. N'hi ha uns quants que s'afanyen a ser els primers, com Casa Fèlix, Masia Bou o Cal Ganxo, on volen oferir els calçots més tendres i exploten al màxim el producte. Fins i tot s'han introduït les arrels del calçot com a condiment, recorda Amill. S'estima que unes 350.000 persones van a degustar la calçotada, des de novembre a abril. Durant el calendari queden fixades dues dates: l'arrencada simbòlica del primer calçot, que es farà el 24 de novembre, i la Festa de la Calçotada, el pròxim 27 de gener.

Es calcula que s'assoliran entre 14 o 15 milions de calçots etiquetats sota la marca de la IGP, una xifra, però, que es dispara si es compten tota la resta de calçots que es produeixen a la zona i que, des de la Cambra, s'estima en uns 60 milions més -sense registrar. Per tant, la producció global se situaria en els 70 milions de calçots. La IGP, que aglutina una cinquantena de pagesos de quatre comarques del Camp de Tarragona -Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès-, segueix fent estudis per aconseguir un calçot de màxima qualitat. «S'estan obtenint molt bons resultats, busquem el calçot número 10; costa, però estem lluitant perquè el nostre calçot sigui el millor i diferent als demés», conclou Amill.

tracking