Diari Més

Seguretat

La prova de sirenes d'alerta química finalitza satisfactòriament

El 112 rep un total de 146 trucades pel simulacre, un 75% de Tarragona

Imatge d'arxiu d'una de les sirenes de risc d'accident químic, amb el polígon petroquímic nord de Tarragona, al fons.

Finalitza amb èxit el simulacre d'accident químic amb l'activació de 82 sirenesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La prova de sirenes d'avís a la població per risc químic ha finalitzat satisfactòriament, sense cap incidència remarcable, més enllà que a Martorell una sirena ha sonat parcialment i no ha completat el cicle per un problema de bateries. Cada sis mesos Protecció Civil posa a prova la xarxa d'alerta química, amb un total de 86 sirenes ubicades en 38 municipis de Catalunya. Gairebé la meitat -38 sirenes- es troben en territori tarragoní. El 112 ha rebut un total de 146 trucades vinculades al simulacre, la immensa majoria -en concret, 110- al Camp de Tarragona, la qual cosa evidencia que és una zona especialment sensibilitzada en el risc químic. Tres de quatre trucades rebudes provenen de Tarragona.

Entre les 10.00h i les 12.50h s'han activat seqüencialment les 86 sirenes d'avís de risc químic ubicades en 38 municipis catalans. Com passa habitualment, el so de les sirenes ha posat en alerta molts catalans. El telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 146 trucades de ciutadania alertant del so de les sirenes. El Tarragonès ha estat la comarca on s'han rebut més trucades (108). El Baix Llobregat ha estat la segona comarca amb més trucades (22), i la tercera comarca ha estat el Vallès Oriental amb 9.

Són dades similars als exercicis dels darrers dos anys, d'un simulacre que es ve fent des del 2007. En la darrera prova, feta l'abril d'enguany, el registre de trucades va ser inferior, 131 en total -si bé enguany s'han activat tres sirenes noves, a Terrassa. «És una dada molt variable, però no ens ha d'espantar si ens truquen molt, pensem que no és negatiu, només suposa que la gent truca per informar-se en sentir la sirena», ha afirmat Eli Llombart, cap del servei territorial de Protecció Civil a Tarragona.

Les tres sirenes recentment instal·lades a Terrassa, que s'han activat sense incidències. Només s'ha registrat una incidència a Martorell on no ha sonat complet el to d'inici d'alerta de la sirena de Ca n'Oliveras. Pel que fa a la participació dels centres educatius durant la prova, finalment 126 centres educatius de 31 municipis diferents han participat a l'exercici fent un simulacre de confinament a les aules. En total, entre alumnat, professorat i personal docent i no docent, han participat més de 52.000 persones.

Informació a través de mòbil i xarxes socials

Durant la prova d'aquest dijous, Protecció Civil de la Generalitat ha fet l'enviament de missatges massius a través de l'aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l'activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d'un accident químic real. També s'ha informat a través del Twitter @emergenciescat de l'activació de les sirenes a cada municipi a través del #ProvaSirenes.

Com en anteriors edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil també ha enviat un SMS a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d'ajustar els avisos a la seva discapacitat. Aquestes dades estan disponibles a través de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA). També s'ha fet una trucada de veu automàtica a les persones residents a la zona de Campredó que no disposen d'altre mitjà d'avís de risc químic.

El CECAT de Protecció Civil s'ha mantingut en contacte amb els municipis on han sonat les sirenes al llarg de la prova. Per a la prova d'aquest dijous s'havien repartit 68.000 fulletons i 7.000 cartells en català, a més de 25 cartells en aranès al municipi de Les. La majoria d'aquest material es va repartir entre els ajuntaments amb sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna.

tracking