Diari Més

L'Ajuntament de Salou informa els afectats pels aiguats dels ajuts estatals

El consistori està cercant altres vies de finançament per als propietaris més enllà de les assegurances privades

Les pluges van generar inundacions no tan sols als carrers sinó també a dins de les cases.

L'Ajuntament de Salou informa els afectats pels aiguats dels ajuts estatalsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La matinada del 9 al 10 d’octubre passat l’huracà Leslie va deixar fortes inundacions al Camp de Tarragona. Una de les poblacions més afectades va ser Salou, concretament l’àrea més propera al barranc de Barenys. L’Ajuntament llavors ja va demanar declarar zona catastròfica el barri de la Salut. Aquest dilluns, el consistori va emetre un comunicat al seu web amb l’enllaç per tal que els ciutadans puguin consultar les bases per optar a uns ajuts oferts per l’administració general de l’Estat.

El regidor de Contractació i Patrimoni, Jesús Barragán, ha assegurat que des del punt d’atenció al ciutadà també s’està procedint a informar la trentena d’afectats que es van posar en contacte amb l’Ajuntament i a les administracions de finques de com iniciar els tràmits. D’aquesta manera el consistori pretén cercar una altra via de finançament per a les reparacions, més enllà de les assegurances privades.

Les condicions dels ajuts

La quantitat oferida per l’Estat segons el cas pot arribar als 15.120 euros, aquesta però tan sols si es tracta de la destrucció total de l’habitatge habitual. Tal com consta a l’apartat d’«Ajuts a unitats familiars o de convivència econòmica per pal·liar danys materials en habitatges i estris» del Ministeri espanyol d’Interior, s’especifiquen les modalitats, els beneficiaris, les quantitats i tot allò necessari per a sol·licitar el tràmit.

Podran concedir-se subvencions en els supòsits de destrucció total, de danys que afectin a l’estructura i de danys menys greus que no afectin a l’estructura de l’habitatge habitual sempre que se’n sigui propietari. També s’hi acullen altres desperfectes contra zones comunes pertanyents a la comunitat de propietaris.

Es tracta d’uns ajuts genèrics del Ministeri per a conseqüències de fets catastròfics que han de quedar suficientment acreditades. Inclouen també criteris a l’hora d’atorgar els ajuts: cal que siguin unitats familiars amb un límit d’ingressos anuals i, en cas que es mantinguin en els barems estipulats, rebran el cent per cent de l’import.

Si els desperfectes no afecten l’estructura, tan sols es cobriran la meitat de les reparacions, fins a un límit de 5.160 euros i, en el cas de les zones comunes, el límit arriba als 8.000 euros.

Reclamació a l’ACA

L’Ajuntament de Salou va responsabilitzar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per manca de manteniment del barranc, que és competència de la Generalitat. Diversos baixos, garatges i habitatges propers van quedar inundats a causa de les pluges. A banda, alguns vehicles van quedar atrapats i van haver de ser remolcats.

Tot i promeses prèvies incomplertes, la canalització del barranc de Barenys a càrrec de l’ACA i l’Incasòl encara està pendent. La darrera data donada pel Govern de la Generalitat per iniciar les obres és l’any 2020. L’import de les expropiacions necessàries per avançar està quantificat en 4,5 milions d’euros, mentre que el total arriba als 14 milions, segons va indicar el conseller de Territori Damià Calvet. Segons el Govern, la sentència contrària del TSJC a l’anterior projecte és la causa de l’endarreriment.

tracking