Diari Més

Meteorologia

La UB estudia el fenomen que va abatre més de 200 pins als Pallaresos

El doblegament de les arrels de molts dels arbres de grans dimensions que va arrencar el vent apunta a la tesi del tornado

La forma amb què el vent va arrencar els arbres d'arrel fa pensar que va tractar-se d'un tornado.

La UB estudia el fenomen que va abatre més de 200 pins als PallaresosGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat de Barcelona estudiarà el fenomen meteorològic que va assolar els més de 200 arbres que va trobar al seu pas per la urbanització Pallaresos Park (Els Pallaresos) la nit del passat 14 d’octubre, quan les restes de l’huracà Leslie travessaven Catalunya.

L’Ajuntament dels Pallaresos ha demanat les dades de l’anemòmetre que hi ha damunt d’una de les sirenes del Plaseqta de la zona per tal de conèixer la velocitat del vent que va abatre arbres de gran altura en pocs minuts i que va causar destrosses a molts habitatges de la urbanització. «La Universitat de Barcelona està interessada a estudiar el fenomen i els facilitarem aquestes dades», explica el regidor d’Urbanisme i Serveis de l’Ajuntament dels Pallaresos, Xavier Marcos, qui també va viure l’incident en primera persona com a veí de la urbanització que és. Els arbres caiguts durant els pocs minuts que va durar el fort vent dibuixen una trajectòria clara, segons l’edil, que va d’est a sud-oest i que indica amb tota probabilitat que es va tractar d’un tornado. «Persones més expertes ja ens han dit que, de la manera amb què es van arrencar les arrels, tot apunta al fet que va tractar-se d’un tornado», afegeix el regidor.

Mentrestant, Pallaresos Park ha recobrat la normalitat després d’haver de treballar intensament en la retirada de les branques i soques que van ser arrencades per la força del vent. Ara, són els veïns els que han de reclamar a les seves companyies asseguradores si es fan càrrec dels danys provocats pel suposat tornado.

Segons Xavier Marcos, van ser 48, les unitats familiars els habitatges de les quals van resultar afectats pel tornado d’una manera o una altra. «El problema el podrien tenir aquells que no tinguin assegurança a la casa i que els seus arbres caiguts hagin afectat les cases dels veïns», afegeix.

L’Ajuntament dels Pallaresos, d’altra banda, ja ho té tot a punt per a iniciar la recollida de les restes dels molts arbres –la majoria pins de grans dimensions– que van ser abatuts pel tornado a terrenys municipals.

tracking