Diari Més

Mobilitat

Els transportistes convoquen noves protestes a Tarragona contra el desviament obligatori de camions

Faran marxes lentes el 31 d'octubre i el 5 de desembre que inclouran un tall de 30 minuts a la carretera

Les marxes lentes convocades pels transportistes han provocat retencions a l'A7 i l'AP-7.

Retencions per les marxes lentes dels transportistes a l'A-7 i l'AP-7Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els transportistes de Tarragona faran una nova jornada protesta contra el desviament obligatori dels camions per l'autopista el 31 d'octubre, coincidint amb l'operació sortida pel pont de Tots Sants. A més, en aquesta ocasió faran talls de 30 minuts. Si no hi ha un canvi de postura per part del Govern, a qui demanen diàleg, també faran marxes lentes el 5 de desembre, coincidint el pont de la Puríssima. És el que han decidit en assemblea aquest dilluns diverses associacions de transportistes, amb representants de Girona, Lleida i Barcelona, es preveu que se sumin també a les protestes. El sector, que se sent «criminalitzat» per la prohibició de pas per l'N-240 i l'N-340, reclama la gratuïtat de l'AP-7 o l'augment de les bonificacions, que ara ronden el 50%.

La FEAT ha convocat a tot el sector a una protesta unitària que esperen que sigui «massiva», com la que van fer el divendres 11 d'octubre on, segons les seves xifres, van participar 250 camions a Tarragona. Els transportistes es queixen que van demanar una reunió amb els consellers d'Interior i Territori i que no se'ls ha donat cap data. Per continuar pressionant, convoquen dues noves jornades de marxes lentes i talls de trànsit a les portes de dos ponts, que tornaran a afectar la mobilitat en carreteres com l'A-7, l'AP-7 o l'N-340 a les comarques tarragonines.

Per al sector, tant el govern espanyol com la Generalitat tenen responsabilitats, però apunten, sobretot, al Govern: «és qui té competències en Trànsit i és la interpretació de l'ordre de restriccions el que ha provocat el problema», ha argumentat el president de la FEAT, Josep Lluís Aymat. Argumenten que han de fer més quilòmetres en alguns trajectes per complir amb la prohibició de circular per vies com l'N-340 o l'N-240, un fet que la Generalitat s'ha compromès a estudiar. «Que reconeguin que les restriccions provocaven perjudicis innecessaris és un pas cap al bon camí perquè saben que s'han equivocat», considera el president de la FEAT, que també assenyala que amb això no n'hi ha prou.

Ara, els transportistes reben, per part de l'Estat espanyol, una bonificació del voltant del 50% per desviar-se cap a l'autopista. Reclamen que la Generalitat faci un esforç i la bonificació arribi al 75%, tot i que la situació ideal és la gratuïtat, ja que es tracta d'una obligació. «Diuen que no poden dedicar més recursos econòmics. Si no ho prioritzes, no hi ha fons. Si prioritzes una solució, els trobaran», ha apuntat Aymat. En altres casos a Espanya, els transportistes reben el 75% de bonificació, la meitat de la qual l'abona Madrid i, la resta, la comunitat autònoma corresponent. «És un greuge», lamenten.

Des que es van aplicar les restriccions, els transportistes asseguren que se senten culpabilitzats i ara demanen respecte. «No pot ser que pràcticament hàgim de demanar perdó per fer la nostra feina. Les mercaderies no estan a les botigues perquè sí. Fem una feina indispensable per a tothom», ha defensat Aymat, que creu que els camioners han estat «expulsats sense més» de les carreteres.

El sector raona que sempre han acceptat les restriccions puntuals, per exemple quan hi ha grans volums de trànsit, però afirmen que no estan disposats a acceptar restriccions «genèriques» i fent-los «culpables» d'una situació aliena a ells, com la sinistralitat. Aymat ha assenyalat a l'administració com a responsable per «no haver fet la seva feina» en el manteniment d'infraestructures durant anys i trobar-se ara amb trams de carretera insegurs o col·lapsats quan hi ha hagut un repunt de circulació. «No pot ser que assenyalin al transport quan han estat ells qui no han fet la feina», ha lamentat.

tracking