Diari Més

El Govern descarta incrementar la bonificació als camions per haver-se de desviar obligatòriament per l'autopista

Gavín explica que es treballa per ajustar alguns punts per evitar trajectes «innecessaris» i reitera l'aposta per la vinyeta com a solució «definitiva»

Una senyal instal·lada a l'A-7 per desviar els camions cap a l'AP-7.

senyal, desviament, camions, N-340, A-7, AP-7Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavin, ha manifestat aquest dimecres que el Govern no es planteja un increment de les actuals bonificacions de què gaudeixen els vehicles pesants, que van del 42,53 al 50% del cost del peatge, per haver de circular per l'autopista, davant les restriccions en alguns trams de l'N-240, N-340 i N-II. Tot i això, ha explicat que s'està treballant per «ajustar» alguns dels punts dels desviaments obligatoris dels camions per evitar que els transportistes hagin de fer desplaçaments «innecessaris o injustificats» pel fet de donar més tomb i haver de fer més quilòmetres. Gavín, però, ha reiterat que la solució «definitiva» és el model de vinyeta pel qual aposta el Govern. El sector del transport exigeix la gratuïtat del peatge en aquells trams de l'AP-2 i AP-7 per on se'ls desvia de forma obligatòria, o bé bonificacions del 75% sempre que la desviació per l'autopista sigui voluntària.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat ha explicat que el tipus de bonificació que s'aplica als transportistes pel desviament obligatori per AP-2 i l'AP-7 «està calculat en funció dels beneficis associats que suposa» i, a més «també té uns costos associats». Pel que fa als beneficis que representa per als camions, Gavín ha detallat que «els vehicles guanyen velocitat i, en general, temps de trajecte, i hi ha menys desgast del vehicle, de frens, d'embragatge, de neumàtics i estalvi de benzina». Per això, ara per ara, el Govern no es planteja incrementar les actuals bonificacions que assumeix Foment, que van del 42,53 al 50%, fins al 75 o al 100% tal com reclama el sector del transport.

Tot i això, Isidre Gavín ha dit que s'està treballant per «ajustar» alguns dels punts on es desvien els camions per evitar que aquests hagin de fer trajectes «innecessaris» o «injustificats» pel fet d'haver donar més volta. Així, ha exposat que l'objectiu és que la reincorporació a les carreteres és faci no en l'accés «més proper» sinó en l'accés «més proper en el sentit de la marxa del vehicle en funció del destí al qual es dirigeixi». Però, «això ho volem fer però evitant deixar sense efecte la millora de la seguretat», ha deixat clar. Aquests canvis «puntuals» en els punts de desviació del transit pesat podrien entrar en vigor al gener, segons ha assenyalat el secretari d'Infraestructures i Mobilitat.

Gavín ha reiterat l'aposta del Govern pel model de vinyeta com ja apliquen altres països. «Suposaria una solució definitiva» a l'actual situació, que ha atribuït a l'estat de les carreteres per la manca d'inversions en infraestructures a Catalunya per part dels governs de l'Estat.

El Govern reclama ampliar fins a Soses el tram bonificat de l'AP-2 i la duplicació de l'N-240 entre les Borges Blanques i Lleida

Isidre Gavín ha explicat l'ampliació del tram bonificat per al desviament de camions de l'N-240 per l'AP-2 entre les Borges Blanques i Lleida/Soses és una de les peticions que el Govern ha traslladat a Foment i, així mateix, ha manifestat que va ser un dels punts de l'ordre del dia de la Comissió bilateral d'Infraestructures Estat-Generalitat celebrada dilluns. «Ja es va demanar al seu moment amb un govern anterior que va dir que no i ara està damunt la taula –de l'actual-, analitzar-ho», ha dit. Actualment, els camions només es beneficien de bonificacions per circular per l'AP-2 entre les Borges Blanques i el Pla de Santa Maria, per la restricció al pas de vehicles pesants a l'N-240 entre la capital de les Garrigues i Montblanc.

Malgrat aquesta demanda, el secretari d'Infraestructures considera la duplicació de N-240 entre les Borges i Lleida com la solució «definitiva» per la qual aposta Territori i Sostenibilitat per augmentar la seguretat en aquest aquesta carretera, juntament amb l'aplicació de la vinyeta. Per això, també és una reivindicació que el Govern porta fent a Foment i que està pendent d'executar. En aquest sentit, cal recordar que el ministeri ha encarregat un estudi per tal d'analitzar les necessitats i les mesures a aplicar en aquest tram de l'N-240 per tal d'augmentar-ne la seguretat.

tracking