Diari Més

Un any de l'1-O

Els CDR es retiren de l'AP-7 a Vandellòs, tallada durant més de tres hores en sentit nord

La protesta ha viscut moments de tensió entre conductors bloquejats i manifestants

Participants del tall de l'AP-7 a Vandellòs aixequen les mans mentre agents dels antidisturbis dels Mossos d'Esquadra passen per davant d'ells.

Els CDR es retiren de l'AP-7 a Vandellòs, tallada durant més de tres hores en sentit nordACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els membres del CDR s’han retirat de l’autopista AP-7, a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que ha estat tallada durant més de tres hores en sentit nord. Cap a dos quarts de vuit del matí els manifestants han bloquejat la calçada amb piles de neumàtics i guarda-rails, i pels volts de les onze han abandonat la protesta sense incidents. Durant l’acció s’han viscut alguns moments de tensió quan alguns conductors bloquejats s'han encarat amb les persones que protestaven i, fins i tot, s’ha vist volar una pedra cap al punt on s’aplegaven els CDR. Els Mossos d’Esquadra han enviat diverses unitats d’antiavalots a l’autopista, tot i que només han hagut d’actuar per calmar els ànims. Personal de la concessionària ha assumit les tasques de neteja de la via per poder restablir-hi la circulació.

Un centenar de membres del CDR han tallat l'AP-7 en sentit nord, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, accedint per un camí lateral, del qual han tallat les tanques. Segons ha explicat Anna Marquès, una ciutadana que ha quedat retinguda, estava circulant al voltant de les set del matí per la via, quan ha vist «unes llums, com de bengala», i una vintena de persones a la carretera. A partir d'aleshores, la circulació ja ha quedat interrompuda. Els CDR han pujat una barrera amb pneumàtics, que han ruixat amb oli, però que no han arribat a cremar, previnguts per la forta ventada. A més, han desmuntat els guarda-rails i els han situat al mig de la calçada.

La tensió amb els ciutadans que s'han quedat retinguts, sobretot transportistes, ha estat constant. Des de la banda dels vehicles atrapats ha volat una pedra dirigida cap a la concentració dels CDR i aquest incident ha provocat una picabaralla en què han hagut d'intervenir els Mossos d'Esquadra, que han demanat tranquil·litat. En un altre moment, diversos ciutadans atrapats han optat per intentar moure els guarda-rails escampats a terra, i això ha provocat un cara a cara amb els membres dels CDR, que els han tornat a situar on es trobaven, al mig de la calçada. Aquest ha estat un dels altres moments de tibantor que ha obligat la mediació de la policia.

Finalment, han arribat cinc furgonetes dels antiavalots, que s'han situat entre les dues bandes i que no han hagut d'actuar. Sí que han hagut de sentir els retrets dels atrapats, que els criticaven per no carregar contra els membres del CDR, i també de l'altra banda, on se'ls cridava «no us mereixeu la senyera que porteu».

Durant la protesta, els participants han desplegat una pancarta on es llegia '1 d'octubre, ni oblit ni perdó', un lema que també han repetit durant la concentració, sumats als de reclam de la llibertat dels polítics presos o de càntics que es van fer famosos ara fa un any, com 'on estan les paperetes?'. També han contestat amb cançons, com el 'Bella, ciao', alguns insults o crits de 'Visca, Espanya' que els atrapats han dirigit contra ells.

D'entre els que feien cua esperant que es restablís la circulació hi havia en Julián, un transportista que es dirigia carregat de mascotes a Sant Cugat del Vallès. «Des de les set del matí que estem aturats, i la gent ja està cansada. Has d'arribar a lloc i no et deixen», ha lamentat. Entre les persones aturades hi havia una família que es dirigia a Barcelona per enllestir una documentació al consolat i que lamentaven que perdrien la cita acordada des de feia mesos. D'altra banda, una parella ha baixat d'un cotxe, carregats de maletes, i han decidit caminar fins a un camí lateral, on algú els pogués passar a recollir i reprendre la marxa per no perdre el viatge per una altra carretera.

En José Sacristán, també retingut, ha lamentat que la situació s'ha fet «difícil d'entendre» i ha considerat que l'acció era «poc cívica». «La policia ens demana paciència, però després de més de dues hores la paciència s'esgota», ha lamentat.

Finalment, després de més de tres hores, els membres del CDR han decidit marxar de l'AP-7, un cop han cantat 'Els Segadors'. Quan han marxat, la circulació encara ha quedat afectada perquè la calçada, amb guarda-rails, pneumàtics, terra i oli, ha hagut de ser netejada. En un principi, només un dels dos carrils s'ha pogut reobrir.

Participants al tall de l'AP-7 a Vandellòs, llegint estirats al terra, davant d'un agent dels Mossos d'Esquadra.

Els CDR es retiren de l'AP-7 a Vandellòs, tallada durant més de tres hores en sentit nordACN

tracking