Diari Més

Serveis socials

Malestar municipal perquè la Generalitat ubica menors immigrants a l'alberg d'Altafulla «sense avisar»

L'Ajuntament afirma que es va assabentar de la presència dels menors per «les queixes per aldarulls i molèsties de veïns de la Vila Closa»

Imatge de l'interior de l'alberg Casa Gran d'Altafulla.

Malestar municipal perquè la Generalitat ubica 30 menors immigrants a l'alberg d'Altafulla «sense avisar»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malestar a l'Ajuntament d'Altafulla després que la Generalitat hagi allotjat a l'Alberg de la Casa Gran, enmig de la Vila Closa, una trentena de menors immigrants sense avisar-los. Els joves, d'entre 14 i 17 anys, van arribar a l'Estat creuant l'Estret de Gibraltar en pasteres o amagats a dins de vehicles.

Els menors estan sota la tutela de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, que depèn de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, «estament que va donar acollida a aquest grup de nois a l'Alberg de la Casa Gran sense avisar a l'Ajuntament», segons explica el consistori en un comunicat.

De fet, segons l'Ajuntament, es van assabentar de l'arribada dels menors immigrants «arran de les queixes per aldarulls i molèsties que veïns de la Vila Closa havien denunciat a la Policia Local, i on els agents municipals han hagut d'intervenir en dues actuacions». L'últim d'aquests incidents s'hauria produït aquest dimarts quan després d'un incident entre ells, un dels joves va ser evacuat en ambulància a l'hospital.La Policia Local d'Altafulla enviarà en les hores vinents informes sobre les incidències que s'han produït a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya, i també ho posarà en coneixement de la Fiscalia de Menors.

L'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso, ha explicat que, després de conèixer aquests fets, ha intentat posar-se en contacte amb responsables deDGAIAsense èxit. El consistori, segons indicava l'alcalde, s'ha posat a disposició de la Generalitat i ja ha posat a disposició d'aquest grup les aules de l'Escola Municipal d'Adults, el pavelló poliesportiu i el camp de futbol.

Alonso ha demanat que l'enviament de menors immigrants sigui proporcional a la població, i «en cap cas, que sigui com s'ha fet fins ara». Segons s'afegeix des del consistori: «La majoria de menors immigrants no tenen referents familiars coneguts i no saben parlar ni català ni castellà». Fèlix Alonso deixava clar que, «l'Alberg d'Altafulla no es pot convertir en un centre d'acollida perquè en cap cas reuneix les condicions per atendre a aquests nois en les condicions correctes i adequades».

L'alcalde d'Altafulla no ha estalviat les crítiques per passivitat al cos dels Mossos d'Esquadra, a causa dels incidents protagonitzats pels joves: «ja sigui perquè no donen l'abast, o pel que sigui, no han actuat amb la diligència que es requereix per un tema tan sensible com aquest».

L'alcalde d'Altafulla també ha avançat que està en contacte amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per coordinar i pressionar, juntament amb els altres municipis afectats, i crear un comitè de crisi que es reuneixi de forma immediata perquè «la Generalitat no pot tenir una actitud passiva cap a aquest problema».

Està previst que divendres es convoqui una reunió amb la responsable de Suara Cooperativa, empresa contractada per la Generalitat per gestionar el servei d'acollida d'aquests menors, amb tots els portaveus dels grups municipals a l'Ajuntament d'Altafulla perquè estiguin informats de l'assumpte.

El Govern admet que no va comunicar l'arribada dels menors i diu que la situació s'ha reconduït

Segons han explicat fonts del Govern a l'ACN, no es va comunicar l'arribada al municipi dels 30 menors immigrants a l'Ajuntament d'Altafulla, com es fa habitualment, a causa de l'emergència de la situació. En aquesta línia, defensen que es va vetllar per no deixar cap menor al carrer. D'altra banda, afirmen que la situació ja s'ha reconduït i que, a partir d'ara, els serveis territorials estaran en contacte amb l'alcalde. Així, es valorarà conjuntament quina és la situació dels menors a l'Alberg de la Casa Gran.

tracking