Diari Més

Espais Naturals

L'espai natural on s'amaga el fartet

La Séquia Major de Vila-seca es pot conèixer a través d’un servei de visites guiades gratuïtes

La visita permet conèixer les diverses espècies de fauna i flora que habiten la zona.

L'espai natural on s'amaga el fartetCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fartet (alphanius iberus) és un peix especialment adaptat als aiguamolls que comparteixen l’aigua salada del mar amb l’aigua dolça procedent dels aqüífers. Aquesta circumstància es dona a la Séquia Major de Vila-seca, un lloc on aquest peix, en perill d’extinció, ha trobat un hàbitat adequat a les seves necessitats.

Aquesta és només una de les singularitats que presenta aquest gran espai natural ubicat al nucli de la Pineda, i que es pot conèixer de la mà de les visites guiades que organitza l’ajuntament de Vila-seca a través de l’empresa Cel Rogent.

Durant el trajecte, d’unes dues hores de durada, es realitza un recorregut d’aproximadament dos quilòmetres que permet conèixer la història de l’indret i els seus valors naturals, s’interpreten els rastres d’activitat animal a través de les petjades, les plomes, els nius i les restes de menjar, i s’observen ocells amb prismàtics, així com altres espècies protegides de l’espai.

La Séquia Major es va construir amb l’objectiu de drenar els antics estanys a prop del mar. Actualment és un important espai constituït per comunitats vegetals de canyissar, prats humits i jonqueres, i també un reservori faunístic. Es tracta d’un dels destins preferits per les aus migratòries a Catalunya.

Bernats pescaires, blauets, polles blaves, cabussets o martinets blancs poden niuar al llarg de l’any a les aigües de la Sèquia. A més del fartet, també s’hi troba la tortuga d’estany, una espècie autòctona que, igual que l’esmentat peix, està en vies d’extinció. Pel que fa a la vegetació, hi conviuen plantes adaptades a espais inundables amb d’altres capacitades per a desfer-se d’una salinitat excessiva. Així, poden observar-se coexistint en els seus respectius hàbitats els tamarius, els àlbers, el limonium i els salzes amb els canyissars i els joncs.

Antics conreus

Els terrenys de la Séquia Major es van originar pels sediments sorrencs del riu Francolí. Per la seva proximitat al mar, els aiguamolls tenien aigua dolça i salada, fet que els feia molt rics pel que fa a la flora i la fauna. L’any 1537 es va construir la Sèquia Major amb la finalitat de drenar els terrenys i fer-los aptes per als cultius, i fins a principis del segle XX va ser una zona de conreus. Arran de l’abandonament progressiu de l’activitat agrícola, l’any 1922 la zona va entrar a formar part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya, i en l’actualitat és un espai natural protegit.

Les visites a la Séquia Major de Vila-seca són gratuïtes i es fan els dissabtes i diumenges de setembre de les 18 a les 20h. D’octubre a febrer les visites són els diumenges, d’11 a 13h. Són aptes per a tots els públics, i especialment interessants per al públic familiar. Per participar-hi cal reservar amb antelació trucant al telèfon 977 39 03 62. El punt de trobada és a l’accés principal de la Séquia Major, a la plaça de la Cançó Catalana, a la Pineda.

Avistament d'aus a la Séquia Major.

L'espai natural on s'amaga el fartetCedida

tracking