Diari Més

Economia

Una quinzena d'embarcacions estan abandonades a la Costa Daurada

El Club Nàutic de Salou, Cambrils i el Port Esportiu de l’Hospitalet tenen processos oberts per portar a subhasta els béns

Una de les embarcacions abandonades del Club Nàutic de Cambrils.

Una quinzena d'embarcacions estan abandonades a la Costa DauradaMontse Plana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mercat nàutic està en auge. Així ho assenyalen les dades que periòdicament ofereix l’Asociación Nacional de Empresas Náuticas (ANEN), segons les quals, el nombre de matriculacions d’embarcacions d’esbarjo han crescut en els darrers anys a Espanya. El primer quadrimestre del 2016, per exemple, va tancar amb 1.276 matriculacions, mentre que durant el mateix període de 2018, se n’havien fet 1.480. Darrere d’aquestes xifres, però, els ports i clubs nàutics es troben amb una altra realitat més desconeguda: l’abandonament d’embarcacions. No és un fenomen nou, però la crisi l’ha agreujat, tal com ja apuntava la Federación Española de Asociaciones de Puertos Deportivos y Turísticos (FEAPFT) el 2014, des d’on es destacava que aquest «és un dels grans problemes».

En el cas de la Costa Daurada, el Club Nàutic de Salou, el Club Nàutic Cambrils i el Port Esportiu de l’Hospitalet de l’Infant sumen, actualment, gairebé una quinzena d’embarcacions abandonades, mentre que des del Nàutic de Tarragona s’apunta que, en el seu cas, no pateixen la problemàtica. El fenomen es produeix quan el propietari d’una embarcació no es pot fer càrrec dels costos i, en comptes de vendre, opta per deixar de pagar l’amarratge i abandonar-la. Això crea una greu problemàtica per a ports i clubs, que mai podran recuperar la totalitat de les despeses econòmiques que generen aquest tipus de situacions.

En el cas concret del Club Nàutic de Salou, el seu gerent, Jordi Huguet, explica que actualment tan sols tenen una embarcació declarada en estat d’abandonament. La despesa generada, però, ja s’enfila als 20.000 euros. D’una banda, el propietari de l’embarcació en qüestió té un deute amb el club, que correspon a l’impagament de l’amarratge. L’abandonament, però, ocasiona altres despeses. «L’estat d’aquestes embarcacions i la seva flotabilitat no són òptimes, així que, per seguretat, es procedeix a retirar-les de l’aigua i s’emmagatzemen a l’espai de marina seca», afegeix Huguet, que destaca que el cost que suposa aquesta operació també l’assumeix el club.

Al Nàutic de Cambrils, «hi ha quatre o cinc embarcacions abandonades, més un parell que, segurament, en breus també ho seran», explica el contramestre Javier Bembibre. «La idea és vendre-les pel preu del deute que té el propietari, que es pot moure entre els 1.000 o 3.000 euros, tot i que el mal estat que acostumen a presentar aquestes embarcacions poden fer baixar el valor», diu. La venda, però, és l’últim estadi d’un llarg procés que, almenys, s’estira tres anys, tal com assenyala Bembibre: «Te n’adones que aquella persona no ve un estiu, l’any següent no paga l’amarratge, intentes contactar sense èxit i és llavors que engegues els procediments. En total, passen tres anys fins que l’embarcació es declara en estat d’abandonament i es porta a subhasta pública».

Regulat per llei

El procés a seguir està regulat a través de la llei de ports de Catalunya. Concretament, en el text s’estableix que s’entén que hi ha abandonament a partir dels cinc mesos d’impagaments, moment en el qual s’inicien els tràmits per declarar l’abandonament de l’embarcació. La gerència o direcció del port, dàrsena o la instal·lació en qüestió ha d’intentar esbrinar la identitat dels propietaris i posar-s’hi en contacte i, el següent pas, és iniciar la tramitació de l’expedient d’abandonament a través de la publicació d’un edicte en el Diari Oficial de la Generalitat. Aquest document s’ha d’exposar al públic en el tauler d’anuncis del port i de l’ajuntament de l’últim domicili conegut del deutor, durant el termini de dos mesos. Passat aquest temps sense que el propietari hagi abonat els deutes o retirat els béns, aquests es declaren en situació legal d’abandonament. És en aquest moment que es dóna coneixement a la capitania marítima corresponent de quina és la situació i, aquesta, n’autoritza el desballestament o alineació. Paral·lelament, es posen els béns en qüestió a la venda en subhasta pública.

En aquest últim estadi es troben set embarcacions del Port Esportiu de l’Hospitalet de l’Infant, la subhasta de les quals ja ha estat anunciada per la Generalitat i és farà el proper 11 d’octubre. La majoria són embarcacions motores d’esbarjo d’entre 5 i 8,70 metres d’eslora i un veler, amb preus que oscil·len entre els 500 i els 3.000 euros i una que arriba als 8.000. «Amb el temps que passa mentre es fan els tràmits per declarar els béns en estat d’abandonament, el valor de les embarcacions cau molt», assegura el gerent del Club Nàutic de Salou, Jordi Huguet.

D’altra banda, des de Cambrils, Javier Bembibre explica un altre cas que es pot donar amb les embarcacions abandonades: que el propietari tingui deutes amb Hisenda. «En aquest supòsit, que també ens hi hem trobat, és Hisenda qui porta l’embarcació a subhasta i el club no recupera el deute», afegeix.

Quant als motius pels quals es produeixen aquests abandonaments, el principal és per qüestions econòmiques del propietari. «Reuneixen uns quants diners, compren un barco i després no se’n poden fer càrrec», narra Bembibre, que destaca que, a Espanya, la nàutica és molt cara. «Hauria de ser una afició oberta a tothom, tal com passa a molts altres països», afegeix.

Una de les embarcacions abandonades del Club Nàutic de Cambrils.

Una quinzena d'embarcacions estan abandonades a la Costa DauradaMontse Plana

tracking