Diari Més

17-A: Un any després

Cambrils inaugura el Memorial per la Pau per homenatjar les víctimes de l'atemptat amb una defensa de la diversitat

L'alcaldessa ha destacat la feina de l'exconseller Forn i el major Trapero en la gestió de l'atac, juntament amb els cossos de seguretat

El president del Govern, Quim Torra, les ministres Meritxell Batet i Reyes Maroto, l'alcaldessa de Cambrils, i el vicepresident, Pere Aragonès i el president en funcions del Parlament fent l'ofrena al Memorial de Cambrils.

Cambrils inaugura el Memorial per la Pau per homenatjar les víctimes de l'atemptat amb una defensa de la diversitatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cambrils ha inaugurat aquest dissabte el Memorial per la Pau per homenatjar les víctimes de l'atemptat quan fa un any de l'atac. En el punt del Passeig Marítim on van passar els fets, davant del Club Nàutic, s'ha instal·lat un mosaic amb un colom de la pau, que ha acollit les ofrenes florals de les autoritats, entitats i centenars de ciutadans. En l'acte commemoratiu, en què hi han participat víctimes i familiars, l'alcaldessa, Camí Mendoza, ha fet una defensa de la diversitat: «el Memorial ha de ser un recordatori que, malgrat les diferències de pensament, costums i creences, hem de treballar per construir un món de pau».

Mendoza també ha tingut un recordatori per la tasca feta pels cossos de seguretat i emergències i ha destacat especialment la tasca feta per l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. L'acte ha comptat amb la presència de la plana major del Govern, amb el president, Quim Torra, que ha estat aplaudit per la major part dels assistents, i les ministres del govern espanyol Meritxell Batet i Reyes Maroto. També hi han assistit representants de diferents partits, com el popular Pablo Casado, escridassat en diverses ocasions.

A l'acte s'ha recordat les víctimes, en especial a Ana Maria Suárez, saragossana de 67 anys, única víctima mortal de l'atemptat de Cambrils ara fa un any, quan un cotxe es va llençar contra un control dels Mossos d'Esquadra i va atropellar diverses persones al seu pas, fins que va bolcar davant del Club Nàutic, punt on s'ha situat el Memorial per la Pau. Víctimes, familiars i amics dels ferits i de la víctima mortal –com el vidu, Roque Oriol- han participat en l'homenatge, emocionats.

Diversos consellers del Govern han participat en la commemoració, entre els quals hi havia el vicepresident, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, o el conseller d'Interior, Miquel Buch, a més de Justícia, Territori, Salut, Afers Socials, Ensenyament. El govern espanyol ha quedat representat amb la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i d'Indústria, Reyes Maroto, a més de la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera. A l'acte hi ha hagut una àmplia representació de les formacions polítiques, amb Lorena Roldán (C's), Salvador Illa (PSC), Pablo Casado i Xavier García Albiol (PP) i altres representants d'En Comú Podem o la CUP.

A l'ofrena floral han participat també l'alcaldessa en funcions de Barcelona, Janet Sanz; l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat; el de Ripoll, Jordi Munell; el de Subirats, Pere Pons; i el de Saragossa, Pedro Santisteve, ja que la víctima mortal era natural de la ciutat, així com el president de l'Aragó, Javier Lambán.

Representants de la Policia Local de Cambrils, dels Mossos d'Esquadra, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), del Parc de Bombers de Cambrils, de l'Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat, del 112, de la Creu Roja o de les diferents confessions religioses a Cambrils també s'han acostat al Memorial per fer les seves ofrenes. Tot plegat, mentre sonava la música del violinista cambrilenc, que ha interpretat 'El cant dels ocells', 'Imagine' i 'Peace' durant l'acte.

L'alcaldessa de Cambrils: «Aquí hi cabem tots»

«Som terra de pau, d'acollida i solidaritat, som terra de convivència i de diversitat de cultures i de religions, i ho seguirem sent malgrat les complicacions», ha assegurat en l'únic parlament de l'acte l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. «Els atacs violents i indiscriminats no canviaran la voluntat de la nostra societat d'apostar per la llibertat, l'acollida, la tolerància i la voluntat de construir amb llibertat una societat més justa, més igualitària i més solidària». «Aquí hi cabem tots, cambrilencs d'aquí i d'allà», ha afirmat.

Mendoza també ha expressat la seva gratitud cap als cossos de seguretat i emergències «que van mobilitzar tots els efectius possibles, en un gest únic de solidaritat» i ha assegurat que «la seva rapidesa» va evitar «mals majors». Tot seguit, l'alcaldessa ha fet un agraïment especial al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i a l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, per la gestió que van fer dels atemptats. La gran part dels assistents a l'acte han aplaudit el reconeixement. Finalment, l'agraïment de l'Ajuntament de Cambrils s'ha estès cap a la societat –comerciants, restauradors, artistes i veïns- que va donar refugi a qui fugia de l'atac.

El record dels ciutadans

Un cop autoritats, representants polítics, membres dels cossos de seguretat i emergències i entitats han fet les ofrenes florals al Memorial per la Pau, ha estat el torn de centenars de ciutadans –veïns i turistes- que han seguit l'acte darrere d'unes tanques i enmig d'un fort dispositiu policial al Passeig Marítim. La Patrícia Portero, de Granollers, ha explicat des del costat del Memorial per la Pau, totalment cobert de flors, que ha decidit acostar-s'hi per fer un homenatge a les víctimes, aprofitant les seves vacances a Cambrils. «No s'ho mereixen i no ens mereixem que hi hagi gent amb aquest pensament», ha explicat la Patrícia, que fa un any va mostrar la seva solidaritat amb les víctimes des de Barcelona. «El que s'està vivint aquí és molt maco i no tenim por!», ha reivindicat.

Javier Vaquer, veí de Cambrils, recordava aquest dissabte al matí com van viure els fets fa un any: «vam passar-ho malament, perquè el nostre fill estava a un local davant d'on van matar al cinquè terrorista i vam viure la nit neguitosos perquè no va venir fins a la matinada», ha rememorat mentre es dirigia a fer l'homenatge a les víctimes, un cop acabat l'acte institucional. «Em sento trist del qual ha passat aquest dissabte [sobre l'acte] perquè s'ha parlat de coses que no tenen res a veure amb el moment en què estem», ha lamentat en Javier, que creu que s'hauria hagut de deixar fora les qüestions polítiques.

Alguns dels assistents a l'acte, han lluït pancartes on es recordava l'exconseller Forn i amb missatges on es llegia que «desmuntar una cèl·lula terrorista té un preu: presó i repressió». «Us tenim presents. No tenim por», reivindicaven altres cartells, entre els quals també n'hi havia un que demanava una comissió d'investigació del 17-A.

Autoritats a l'acte d'homenatge a les víctimes dels atemptats del 17-A a Cambrils, amb el president Quim Torra, la Ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i la d'Indústria i Turisme, Reyes Maroto, entre altres.

Cambrils inaugura el Memorial per la Pau per homenatjar les víctimes de l'atemptat amb una defensa de la diversitatACN

tracking