Diari Més

La unitat canina de recerca ERIE mostra la seva feina a la platja Llarga

L’equip de voluntaris està format per una cinquantena de gossos de races molt diverses

L'

La unitat canina de recerca ERIE mostra la seva feina a la platja LlargaAjuntament Roda de Berà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Equip de Resposta en Emergències de Cerca i Rastreig, ERIE, un cos de voluntariat de la Creu Roja ha estat aquest dijous al matí a la platja Llarga per fer una demostració de la seva forma de treballar amb els gossos en la recerca de persones desaparegudes.

L’activitat s’ha iniciat a les onze del matí, al costat de la caseta de socorrisme de Creu Roja, amb la participació de dos gossos de la unitat, en Torb i la Shiva. Tres voluntaris, la Judith, l’Enric i la Núria, han explicat breument com funciona l’ERIE, el qual té l’objectiu de trobar persones desaparegudes en qualsevol entorn i circumstància, ja sigui en situacions puntuals o bé en grans desastres naturals.

L’equip està format per una cinquantena de gossos de fins a 17 races diferents, amb la finalitat d’aprofitar les habilitats específiques de cada animal, i per una setantena de voluntaris. Els animals, que sempre van acompanyats pels seus amos, han estat entrenats durant dos anys per aconseguir accedir-hi. Un cop assoleixen la preparació s’examinen de tres proves basades en la resistència, la dificultat amb temps i en el mitjà aquàtic i el bosc poblat. Han de ser molt constants, atès que tan sols poden faltar als entrenaments dotze cops a l’any, sinó passarien a ser no operatius.

Seguidament han fet un simulacre en el qual la Judith s’ha amagat a la platja i la Shiva, seguint el rastre de la seva olor, ha trobat el lloc on s’hi trobava. Aquest mètode de rastreig es denomina 'Ercbuli', que es centra principalment a seguir el rastre de la persona desapareguda partint d’un objecte, roba, sabata o qualsevol element que hagi estat en contacte amb ella. L’animal és immediatament premiat per aconseguir una resposta positiva en el gos, i que trobar a la persona desapareguda signifiqui per a ell un premi directe.

El simulacre ha comptat amb la presència de l’alcalde, Pere Virgili; dels membres de l’equip de Govern Isabel Mondéjar, Cèlia Treserres, Manel González i Teresa Ferré; de Manuel Holgado, coordinador de l'equip de Creu Roja de Roda de Berà; i d’Assumpció Soler, presidenta de l'Assemblea Comarcal Creu Roja Baix Penedès.

tracking