Diari Més

Cultura

Un sisme sonor al Jazzfest d'Altafulla

El septet de jazz postindustrial ((Seismic)), plat fort de la segona edició del festival

Iván Sáez i el seu grup actuaran dijous a l'exterior de la Pallisa de l'Era del Senyor.

Un sisme sonor al Jazzfest d'AltafullaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cicle estable de concerts de jazz que té en marxa durant tot l’any l’entitat altafullenca Oiljazz, sota el nom l’Altafujazz, es transforma aquest mes d’agost i pren el format de festival. «Un festival per fer de l’art la teva expressió», en paraules de Toni Pla, programador musical de l’Altafujazz i del Jazzfest. Oiljazz reinventa la programació i ha preparat la segona edició del Jazzfest, un festival de curta durada que es farà aquest 8 d’agost i dijous, 9 d’agost a l’exterior de la Pallisa de l’Era del Senyor i en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla. Un festival, aquest, petit per la seva curta durada però que esdevé gran per la programació de luxe que ha preparat, explica el programador del Jazzfest. La idea del Jazzfest, tal com sintetitza el mateix Pla, és «portar en dos dies seguits dos estils molt diferenciats dins el jazz, el latinjazz i el jazz postindustrial».

Un projecte innovador

La perla del festival és el septet de Jazz postindustrial ((Seismic)), un projecte liderat pel saxofonista de Miranda de Ebro afincat a Reus, Iván Sáez, que es podrà veure demà dijous 9 d’agost a partir de les nou de la nit a Altafulla, de manera inèdita i per primera vegada a tot el territori. Sáez farà un paper de solista i també ajunta en secció quatre instruments de vent de to greu: el saxòfon baríton, la tuba, el trombó i el flugabone.

El nom del grup ((Seismic)) vol dir sisme en anglès i s’escriu amb doble parèntesi. És una picada d’ullet al so de freqüència més greu que pot produir un terratrèmol. El septet de jazz defineix el seu so com a postindustrial. Per això, van gravar el videoclip de presentació del seu treball a una antiga fàbrica de biodièsel a un polígon de Reus.

El grup ((Seismic)) està format per Carles Lorente (tuba); Aureli Andrés (trombó); Esteve Molero (flugabone) i Iván Sáez (saxòfon baríton), que formen la secció de vents. Jordi Mestres (contrabaix), Federico Mazzanti (piano) i Ignacio Mazzanti (bateria) completen la formació. ((Seismic)) «és un projecte inèdit», com el defineix Pla, i que es presentarà per primera vegada al Festijazz d’Altadulla, amb les composicions del mateix saxofonista baríton Iván Sáez i arranjaments d’Iñaki Askunze.

El Jazzfest, però, l’obrirà avui també a les nou de la nit Guillermo Calliero South American Project (S.A.P). Cinc músics de llarga trajectòria dins l’espectre jazzístic català, estatal i internacional, que han unit el seu bagatge musical per presentar el projecte del trompetista argentí resident a Barcelona, Guillermo Calliero. Calliero és un dels trompetistes més respectats de l’escena jazzística sud-americana i europea, gràcies a una tècnica depurada i un sentit del ritme intel·ligent.

La formació fusiona amb encert la música sud-americana amb el jazz. La proposta que en resulta és «dinàmica i suggerent; un mestissatge d’estils com el tango argentí, la milonga, la samba, la chacarera i la salsa que viatgen en forma de jazz per convertir la cançó en pura elegància musical», segons el programador del Festijazz.Presentaran el seu treball South American Project Vol. 1.

tracking