Diari Més

Fires

Valls enceta la 64a Firagost amb la mirada posada en els presos polítics

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va inaugurar ahir l’esdeveniment, que clou avui

El conseller, acompanyat de l'alcalde de Valls, visitant els estands de la fira.

Valls enceta la 64a Firagost amb la mirada posada en els presos políticsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Valls torna a ser l’epicentre dels productes del camp i per al camp de la mà de la Firagost, la Fira-Exposició del Camp Català, que enguany ja suma 64 edicions. Les parades de fruites, hortalisses, artesania, vins i embotits van obrir ahir a primera hora del matí, tot recorrent el centre de la ciutat –carrer de la Cort, el Pati, carrer del Teatre, plaça del Quarter i Germans Sant Gabriel–, mentre que la maquinària agrícola, ramadera i vehicles es van instal·lar, de nou, al passeig de l’Estació i part de carrer Vallvera. Uns productes que restaran exposats, al llarg d’1,5 quilòmetres de recinte, fins avui al vespre, tot coincidint amb l’inici de l’actuació castellera a la plaça del Blat.

La Firagost, es va inaugurar oficialment a les set de la tarda al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Valls amb la presència del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. L’acte va estar marcat per la situació política del país i, tant l’alcalde de Valls, Albert Batet, com el conseller Jordi Puigneró van reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. A més, Batet va tenir un especial record per Carles Puigdemont i Jordi Turull, que van inaugurar la Firagost dels anys 2016 i 2017, respectivament. «El Govern de la Generalitat té present cada dia que tenim presos i exiliats», va dir Puigneró que, alhora, va destacar que l’Ajuntament hagués aprovat en el ple d’aquesta setmana posar el nom d’1 d’octubre la plaça de davant de l’Antic Hospital de Sant Roc. D’altra banda, el conseller va remarcar la importància de la Firagost tenint en compte que «la indústria agroalimentària és la primera del país». En aquest mateix sentit es va expressar Albert Batet, que va dir que la fira «posa de relleu que Valls i l’Alt Camp són el motor econòmic del sud de Catalunya».

Des de la Cooperativa, el seu president, Joan Llorach, va posar de relleu l’«orgull» que suposa «tenir una de les fires més importants del país gràcies a emprenedors del passat, present i futur», mentre que el director de la Firagost, Anton Bastús, va definir l’esdeveniment com «una plataforma de promoció i un estímul per Valls».

Els concursos van ser un altre dels plats forts. Els més esperats van ser les curses de portadors de saques d’avellanes, que es van encetar a les onze de la nit al passeig de l’Estació. Primer va ser el torn de la XXXIII Cursa-Concurs de Portadors de Saques d’Avellanes, en la qual, els participants van recórrer 1.000 metres amb 58 quilos a l’espatlla. A continuació, es va donar pas a la XXVIII Cursa Femenina de Portadores de Mitges Saques d’Avellanes, amb recorregut de 500 metres amb 28,8 quilos. Finalment, va ser el torn de la XII Combinada de Curses de Portadors de Saques d’Avellanes.

tracking