Diari Més

Patrimoni

Recordant quan no hi havia rentadores

Vilanova de Prades recupera els antics safaretjos i recorda amb una veïna l’època en què es feien servir

Conxita Musté, veïna de Vilanova de Prades, va explicar com era rentar al safareig del poble.

Recordant quan no hi havia rentadoresCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arribada de les rentadores a les llars va ser una revolució i també va posar punt final a l’ús dels safaretjos, grans dipòsits d’aigua comunitaris on es trobaven les dones per rentar la roba.

A Vilanova de Prades s’ha inaugurat fa pocs dies la rehabilitació dels antics rentadors municipals, un espai que data dels anys cinquanta tot i que, tal com explica Eloi Menasanch, regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, molt abans, al poble ja es netejava la roba als safaretjos: «Abans els rentadors estaven en un altre lloc, però era un espai molt ombrívol i, a l’hivern, l’aigua estava glaçada. A mitjans del segle passat es van canviar de lloc, sota una bauma, encarats al sud, i amb més sol tot el dia». Aquell canvi d’ubicació va significar una petita revolució per a les dones que havien de rentar la roba malgrat les inclemències del temps. Així ho recordava Conxita Musté, una veïna del poble, que el dia de la inauguració va explicar algunes històries vinculades als safaretjos. Abans del trasllat, va afirmar la Conxita, les dones patien molt per rentar la roba, perquè amb la falta de sol l’aigua es glaçava tot sovint, i a més, quan trencaven el gel per rentar, es trobaven que estava bruta i feia pudor.

La restauració dels rentadors de Vilanova de Prades té la seva gènesi l’any 2015, quan un grup de voluntaris del poble van netejar de males herbes l’espai, que estava en estat d’abandonament. Llavors va sorgir la idea de mirar de recuperar el rentador, i mitjançant el suport de la Diputació de Tarragona i l’aportació de l’Ajuntament de Vilanova de Prades, s’ha aconseguit dur a terme una total rehabilitació de l’espai. Aquesta s’ha dut a terme en tres fases: la primera va consistir en l’arranjament de les parets dels vasos dels rentadors; la segona, en la construcció del mur lateral i de les columnes que sostenien la teulada, i la tercera i última, en la construcció de la teulada dels rentadors. A diferència d’altres safaretjos municipals, que estaven completament coberts, aquest tenia una teulada en un dels marges, per tal de protegir les rentadores de la pluja, però que a la vegada permetia que el sol escalfés l’aigua de rentar, que si a l’estiu estava fresca, a l’hivern era glaçada.

Els rentadors de Vilanova de Prades presenten una particularitat única a la comarca: els panots vermells dels safareigs. «Pensem que són els únics de la comarca amb aquestes característiques», ha assenyalat Eloi Menasanch. Els rentadors han passat a formar part de la Ruta del Patrimoni i dels portals adovellats, un itinerari que recorre els principals elements patrimonials de la localitat amb un recorregut senyalitzat i amb panells interpretatius.

La inauguració es va fer el dissabte 21 de juliol, i a més de la senyora Conxita Musté hi van ser presents les autoritats locals. La recuperació es va celebrar amb un petit piscolabis per a tots els veïns que van voler assistir a la festa.

Els safaretjos abans de ser rehabilitats, el 2015.

Recordant quan no hi havia rentadoresCedida

tracking