Diari Més

Sebastião Salgado s'exposa a La Pineda

L’Obra Social La Caixa i l’Ajuntament de Vila-seca presenten l’exposició a cel obert ‘Gènesi’ al Perruquet

La mostra va ser presentada dimecres oficialment al Parc del Pinar de Perruquet, on s'ubica.

Sebastião Salgado s'exposa a La PinedaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins al pròxim 30 d’agost, el Parc del Pinar de Perruquet esdevindrà un museu a cel obert gràcies a la mostra fotogràfica Sebastião Salgado. Gènesi que l’Obra Social La Caixa, a través del seu programa Art al Carrer, va obrir i presentar oficialment dimecres. La mostra exhibeix part del treball excepcional del fotògraf brasiler Sebastião Salgado.

Està constituïda per 38 fotografies en blanc i negre, i mostra paisatges, animals i persones que han pogut evitar la influència del món modern en regions polars, boscos i sabanes tropicals, deserts abrusadors, muntanyes dominades per glaceres i illes solitàries.

Es tracta del seu tercer projecte a llarg termini sobre temes globals, després dels seus anteriors treballs Treballadors i Èxodes. Si en aquells dos projectes va plasmar la condició humana i va evidenciar les desigualtats del món actual per mitjà d’un llenguatge plàstic personal, profund, poètic i d’alta qualitat formal, a Gènesi situa ara el focus en el món natural i convida els visitants a interrogar-nos sobre l’estil de vida humà actual i l’impacte que té en els recursos naturals del planeta.

«Una oda visual a la majestuositat i fragilitat de la Terra; una advertència sobretot el que correm el risc de perdre», en paraules del mateix fotògraf. Fins a l’any 2012, Salgado va fer un total de 32 viatges per completar aquest recorregut pel món verge, amb aturades a l’Antàrtida, Madagascar, Botswana, el Parc Nacional de Kafue, Zàmbia, l’altiplà del Colorado als Estats Units, Alaska, l’arxipèlag de les Galápagos a l’Equador, Sibèria i la selva de l’Amazones, entre d’altres.

L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, el president del Patronat de Turisme i Regidor d’Universitat i Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca, Pere Segura, el director de Banca d’Institucions de la Direcció Territorial Catalunya de CaixaBank, Alexis Gómez, i el representant de l’obra de Sebastião Salgado a Espanya, Miguel González, presentaven la mostra ahir al Parc del Pinar de Perruquet.

Amb el seu programa Art al carrer, l’Obra Social La Caixa vol convertir Vila-seca en un museu a l’aire lliure i apropar l’obra d’artistes de renom en el panorama internacional. El programa Art al carrer va engegar l’any 2006, i des de llavors ha acostat al públic les creacions d’artistes contemporanis com Manolo Valdés o Igor Mitoraj, així com a referents de la modernitat com Auguste Rodin o Henry Moore.

Nascut el 1944 a Aimorés, Minas Gerais (Brasil), Salgado va estudiar economia, però des dels 29 anys es dedica del tot a la fotografia. Després de treballar per a les agències Sygma i Gamma, el 1979 es va incorporar a Magnum Photos, fins al 1994, any en què va crear, amb Lélia Wanick Salgado, Amazonas Images, una agència dedicada exclusivament a la seva obra. El 2001 va ser nomenat ambaixador especial d’UNICEF, i entre els seus nombrosos reconeixements va rebre el 1998 el Premi Príncep d’Astúries de les Arts. A finals del 1990, després de fotografiar durant unes quantes dècades arreu del món les grans transformacions demogràfiques i culturals, Sebastião Salgado va tornar al seu lloc natal, una finca ramadera a la vall del riu Doce, a l’estat de Minas Gerais, al Brasil. Les terres abans fèrtils, envoltades de vegetació tropical, amb una exuberant diversitat d’espècies vegetals i animals, havien estat víctimes d’un procés de desforestació i erosió. La naturalesa semblava esgotada. La seva dona, Lélia Wanick Salgado, va tenir la idea de replantar un bosc amb les mateixes espècies autòctones, recreant l’ecosistema que Salgado havia conegut de nen. A poc a poc els animals van anar tornant, fins que es va aconseguir un renaixement complet de la zona. Actualment la finca és un espai protegit. Aquesta experiència és la base del projecte fotogràfic de Gènesi.

tracking