Diari Més

Medi Ambient

Joves d'arreu de Catalunya estudiaran la biodiversitat de l'entorn del riu Gaià

També desenvoluparan tasques d’eliminació d’espècies exòtiques

Imatge del grup de treball que

Joves d'arreu de Catalunya estudiaran la biodiversitat de l'entorn del riu GaiàCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament d’Altafulla i l’Associació Mediambiental La Sínia han presentat aquest matí la quarta edició, a Altafulla, del 'Camp de Treball del Gaià: un món entre Altafulla i Tamarit' –setena edició que gestiona La Sínia al territori-, una iniciativa que promou la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, i que al municipi està gestionat per l’Associació Mediambiental La Sínia i l’Ajuntament.

L’acte, que ha tingut lloc al Càmping Santa Eulàlia on estan acampats els joves, hi ha assistit la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, Montse Castellarnau; el responsable de custòdia del territori a l’Associació Mediambiental La Sínia, Hèctor Hernàndez; i la seva presidenta, Montse Garcia.

L’edició d’aquest 2018 del camp de treball 'Camp de Treball del Gaià: un món entre Altafulla i Tamarit' incideix en el manteniment, restauració i conservació dels hàbitats de l’entorn del riu Gaià i l’estudi i seguiment de la seva biodiversitat.

Concretament, segons ha explicat el responsable de custòdia del territori de La Sínia, Hèctor Hernàndez, es realitzen treballs en la millora d’hàbitats forestals, fluvials i litorals, centrada principalment en l’Espai d’Interès Nacional de la desembocadura del riu Gaià, la muntanya de Sant Antoni, i el conjunt dunar i litoral d’Altafulla – Tamarit. En aquest entorn, s’hi desenvolupen tasques d’eliminació d’espècies exòtiques invasores com el canyissar, i de seguiment de grups faunístics d’interès.

La regidora de Medi Ambient, Montse Castellarnau, ha remarcat la interrelació de joves vinguts de tot Catalunya; i per una altra banda, la conscienciació i participació d’aquests per a la millora i conservació de l’entorn natural. Castellarnau ha recordat també les tasques de neteja i millora que aquests joves han realitzat a les termes de mar de la Vil·la romana dels Munts i als camins rurals de la muntanya de Sant Antoni.

En aquest programa hi participen un total de 24 joves que des del passat 30 de juny i fins al 14 de juliol passen les seves vacances a Altafulla contribuint directament en el manteniment i gestió ambientals d’un espai protegit. Segons ells, «és una manera divertida, solidària i enriquidora» de passar l’estiu fora de casa. En aquest primer torn, són joves d’entre 14 i 17 anys que provenen de diferents punts de Catalunya.

Després d’aquest camp, n’hi haurà un segon, del 16 al 30 de juliol, que va destinat a majors de 18 anys que provenen de diferents països europeus, i en aquesta edició, també del Japó. També serà un grup de 24 persones, i es tracta de la segona experiència amb joves estrangers.

La iniciativa té una durada de 15 dies, i l’horari de treball tècnic, fora dels dies de descans, és de 9 a 13 hores. Les tardes, de 16 a 19 hores, es dediquen a la realització de tallers de natura, activitats de lleure i, puntualment, a la finalització de tasques tècniques per a les quals sigui necessari un input d’hores extra.

Els motius pels quals s’inscriuen aquests joves als camps de treball són diversos però principalment ho fan per col·laborar de primera mà en programes de millora ambiental de gran importància per al territori; poder conèixer zones d’alt valor natural i paisatgístic com les platges de Tamarit, el bosc de la Marquesa o els Muntanyans de Torredembarra, i participar en un projecte comú coneixent altres joves amb les mateixes inquietuds.

D’aquesta manera, els participants del camp comparteixen les inquietuds i experiències amb altres joves d’arreu de Catalunya que, juntament amb els monitors i monitores, donen un cop de mà en multitud de temàtiques que són d’interès i per al bé comú de l’entorn i la societat.

tracking