Diari Més

Sanitat

Salut reforça els CAP de les zones de platja però no cobreix les vacances a Tarragona

L’ICS ho justifica adduint que baixa l’activitat perquè molta gent marxa fora, USITAC ho nega, apuntant que hi ha turistes

Imatge d'arxiu de l'entrada principal del CAP La Granja.

Salut reforça els CAP de les zones de platja però no cobreix les vacances a TarragonaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El CatSalut ha disposat aquest estiu fins a 40 metges, 34 professionals d’infermeria i 25 auxiliars administratius per reforçar els Centres d’Atenció Primària de les localitats costaneres de Tarragona. Aquests professionals, segons desgrana l’organisme sanitari, es distribuiran als centres de Salou, la Pineda, Torredembarra, Coma-ruga, el Vendrell, Calafell, Miami Platja i Cambrils. Els CAP de Tarragona ciutat, segons denuncia el sindicat USITAC i ha pogut confirmar aquest diari de fonts oficials, no tindran cap mena de reforç per reemplaçar als professionals sanitaris que agafen vacances aquest estiu.

L’Institut Català de Salut, el gestor públic dels Centres d’Atenció Primària de Bonavista, Jaume I, Tàrraco, Rambla Nova (Pediatria), Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador i Torreforta-La Granja, explica que els reforços de metges, infermeres i personal administratiu, sempre es realitzen a les zones costaneres, on creix exponencialment el turisme. Raonen que, a Tarragona ciutat i barris, baixa l’activitat, ja que són molts els ciutadans que marxen de vacances a altres destinacions. L’ICS explica que, als centres de la capital, els professionals gestionen les vacances entre ells, de forma que facultatius i infermeres es fan càrrec de la llista dels altres companys de vacances, al llarg del període estival. El gestor sanitari recorda que els horaris d’atenció als pacients dels CAP continuen sent els mateixos i que, en cap cas, per les vacances d’un metge en concret, es queden pacients sense atendre.

«S’obliden que rebem turistes»

El sindicat USITAC rebutja la justificació de l’ICS (tot i que val a dir que d’altres dos centres de la ciutat, CAP Llevant i CAP Muralles, són gestionats per d’altres dos proveïdors, la Xarxa Santa Tecla i Muralles Salut, respectivament). «S’obliden que Tarragona és una ciutat turística, la Tàrraco Imperial no es nota als CAP. Jo puc assegurar que, a l’estiu, no es nota la diferència respecte a la resta de l’any, exceptuant les èpoques punta de grip. A més, sembla que no recordin que molta gent no té diners per marxar de vacances», exposa Alfred Maza, secretari d’organització del sindicat. USITAC denuncia que aquest sistema de substitucions acaba produint un gran estrès als metges i infermeres dels CAP: «Tu has d’oferir el mateix servei, no pots escurçar visites i ja em diràs com es troben els professionals després de passar consulta a 30 pacients», raona Maza.

La càrrega dels metges de tarda

El sindicalista posa en relleu una problemàtica habitual, que en períodes amb vacants, s’accentua: «Tu demanes visitar-te d’urgència al matí i, si els metges tenen l’agenda completa, et passen a la tarda. Són aquests, els metges que fan torn de tarda, els que pitjor ho passen, ja que han d’atendre als seus pacients, als que han quedat del matí, les urgències que entren i les consultes a domicili», assegura.

Maza explica que, a vegades, sobretot en temporades d’alta activitat, quan els CAP tanquen a les nou de la nit, hi ha facultatius que han de quedar-se, per acabar de passar consulta. «No pots enviar a ningú a casa fins a ser visitat», explica. El secretari d’Organització d’USITAC també referencia algun cas de personal sanitari que ha hagut de modificar les vacances que ja tenia programades i acceptades, per tal de cobrir les absències d’altres companys.

El SEM reforça la costa amb quatre ambulàncies

El Sistema d’Emergències Mèdiques també amplia el servei a les localitats costaneres del Camp de Tarragona amb quatre ambulàncies addicionals de Suport Vital Bàsic, operades per dos tècnics sanitaris. A Salou i Calafell realitzaran servei les 24 hores del dia i, en el cas de Roda de Berà, Cambrils, la Pineda i Miami Platja, el reforç es prestarà durant 12 hores diàries. Pel que fa a les Terres de l’Ebre, l’Ametlla de Mar disposarà d’una unitat extra les 24 hores i les Cases d’Alcanar d’una unitat més, de 12 hores.

tracking