Diari Més

L'església de Sant Jaume Apòstol, Bé Cultural d'Interès Nacional

L’alcalde de Riudoms afirma que es demanaran ajuts per rehabilitar

L'església està datada del segle XVII.

L'església de Sant Jaume Apòstol, Bé Cultural d'Interès NacionalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Fem una valoració molt positiva. Amb l’obtenció de la catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), ja estem treballant la sol·licitud d’ajuts per la rehabilitació de l’església de Sant Jaume Apòstol. Sense aquesta catalogació no es poden obtenir». Així de satisfet es mostrava ahir l’alcalde de Riudoms, Josep Maria Cruset, davant la declaració de l’església de Sant Jaume Apòstol com a Bé Cultural d’Interès Nacional per part de la direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La declaració de l’església ha estat possible en la categoria de Monument Històric, i la delimitació del seu entorn de protecció. «En les passades eleccions municipals vam adquirir el compromís d’impulsar aquesta catalogació i durant aquests anys hi hem estat treballant», diu Cruset. L’actuació, segons el batlle, l’han impulsat conjuntament la parròquia de Sant Jaume i l’Ajuntament«per tal d’obtenir una catalogació adient a la importància arquitectònica i cultural que té el temple».

L’Arquebisbat de Tarragona es feia ressó ahir d’aquesta catalogació i recordava que l’entrada de l’església en el Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional i en el Registre General de Béns d’Interès Cultural de l’Administració de l’Estat, obrirà la possibilitat d’accedir a ajuts per a la rehabilitació d’aquest temple.

L’església data del segle XVII. L’any 1588 es va posar la primera pedra i es va inaugurar el 1617. L’obra va anar a càrrec de l’arquitecte Pere Blai i també dels constructors de l’església d’Ulldemolins, amb la qual té una gran similitud. Es tracta d’una església de gran amplada, d’una nau i capelles laterals que es comuniquen, i capçalera poligonal. La façana és formada per dos cossos i presenta una sobreposició d’ordres arquitectònics: dòric, al portal; jònic, al primer pis, icorinti, al segon, amb fornícules buides d’imatges. Remata el conjunt una façana amb la representació de la Justícia i, sobre la porta, un escut ovalat de Riudoms.

tracking