Diari Més

El canvi de maniobres d'aterratge al Prat fa volar baix els avions sobre Calafell

«Si estem a la terrassa parlant, hem de callar fins que passen, perquè és impossible sentir res», diu una veïna

Els avions maniobren damunt del terme municipal de Calafell.

El canvi de maniobres d'aterratge al Prat fa volar baix els avions a CalafellCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«No exagero. Estem a la terrassa de casa parlant i hem de callar fins que passen, perquè és impossible seguir la conversa». Aquest és el testimoni d’Ana Sánchez, una veïna de la urbanització Valldemar, just al límit entre Calafell (Tarragona) i Castellet i la Gornal (Barcelona). Casa seva s’ubica a la zona de la muntanya, des d’on albira tota la vall del terme de Calafell. El fort soroll dels avions sobrevolant la zona a baixa altura no ha passat desapercebut per a molts dels veïns de la localitat des de fa setmanes, tot just coincidint amb la implantació de les noves maniobres d’aproximació a l’Aeroport de Barcelona-El Prat.

«Es dóna la circumstància que sóc del Prat i puc assegurar que un s’acostuma al so dels avions, però, és clar, per damunt del Prat no hi passen, però aquí el soroll és eixordador i els veus passar a baixa altura», diu Sánchez. «Pràcticament puc veure la marca de les rodes», bromeja la mateixa veïna. La marca de les rodes potser no, però sí que pot identificar l’aerolínia dels avions. De fet, Rosalia Cabrera, veïna de Segur de Calafell (nucli de platja del municipi) assegura que va adonar-se que alguna cosa havia canviat a la zona en veure passar un avió de Ryanair molt aprop.

«El primer cap de setmana que vaig notar-ho va ser perquè estava a la finestra i em va sorprendre veure passar un avió de Ryanair molt baix, tant que podia llegir el nom de la companyia sense problemes. No li vaig donar importància, fins que el cap de setmana següent, el pas d’avions fou constant», diu Cabrera. La veïna confirma que la freqüència d’avions es multiplica els caps de setmana, «a partir de divendres, ja comença» i passen aeronaus a intervals de pocs minuts. «Tenim aire condicionat a casa, així que, fins i tot amb les finestres tancades, podem sentir el soroll perfectament», afegeix.

La veïna Ana Sánchez també afirma que ha detectat que el nombre d’avions que sobrevolen la vall que conforma el terme de Calafell és més espaiat entre setmana. «El cap de setmana el pas d’aeronaus és continu», diu.

El passat mes d’abril, Enaire, l’empresa de Fomento que gestiona la navegació aèria, anunciava la implantació de les noves maniobres d’aproximació a l’aeroport de Barcelona-El Prat, el que es coneix com a projecte BRAIN, inscrit en el marc del Pla d’Estiu que contempla tot un paquet d’iniciatives per, entre d’altres, optimitzar i agilitzar el flux de tràfic, reduint la complexitat de les maniobres en totes les configuracions i també el nombre d’esperes en l’aire i en les proximitats de l’aeroport.

Segons informava aleshores Enaire, el 26 d’abril entraven en vigor les maniobres d’aproximació a les pistes 07/25 i, el 24 de maig, a la pista 02. Aquestes noves maniobres tenen el dibuix traçat just per sobre del terme municipal de Calafell i, tot i que Enaire no ha confirmat encara quants avions han realitzat la ruta durant aquest temps, els veïns han començat a patir les conseqüències.

A l’Ajuntament no li consta

El regidor de Medi Ambient de Calafell, Josep Parera, assegura que el seu departament no ha rebut cap queixa pel soroll del pas dels avions. De fet, assegura que no li consta que s’hagi incrementat la seva freqüència de pas.

tracking