Diari Més

Paleoarqueologia

Homínids i animals competien fa un milió d'anys pels aliments al barranc de la Boella

La tesi doctoral de l'arqueòleg Antoni Pineda desmuntat la imatge tradicional dels homininis com a carronyaires

Membres del tribunal amb el nou doctorand. D'esquerra a dreta, José Yravedra (Universidad Complutense de Madrid), Rosa Huguet (IPHES),  Philippe Fernandez (Aix en Provance), Antonio Pineda, Palmira Saladié (IPHES) i Antonio Rodríguez.

Homes i animals competien fa un milió d'anys pels aliments al barranc de la BoellaIPHES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una tesi doctoral defensada recentment a l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social),la primera que se centra en el Barranc de la Boella de la Canonja, constata que els homininis, que estarien acostumats a conviure en entorns amb altres carnívors, eren capaços de sobreviure en contextos altament competitius, on possiblement trobaven recursos, molts i molt variats.

Aquest fet desmunta l’estereotip presentat tradicionalment sobre els hominins del Paleolític Inferior, especialment els del Plistocè Inferior, dibuixats com a carronyaires que ocupaven un esglaó baix a la cadena tròfica.

Fa prop d’un milió d’anys el Barranc de la Boellaera una amplia zona a l’aire lliure, en un entorn obert on els estudis paleoecològics i geològics suggereixen la presència de grans masses d’aigua i recursos d’interès per a les diferents comunitats d’animals i els hominins.

A les conclusions que es defensen ala tesi s’ha arribat gràcies a unaanàlisi zooarqueològic(fòssils de fauna) itafonòmica(com es forma un jaciment) de les restes faunístiques de tres conjunts del Paleolític Inferior de la Península Ibérica: la Mina i el Forn, al Barranc de la Boella, i Torralba (Soria), aquest últim datat en 200.000 anys i de característiques paisatgístiques similars al de la Canonja.

Antonio Pîneda

Nascut a Vila-seca fa 27 anys, Antonio Pineda va estudiar Història a la Universitat Rovira i Virgili (URV) (2012) i el Màster d’Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana a la mateixa universitat (2014). El seu primer contacte amb l’IPHES es va iniciar com a voluntari en elstreballs de campa diferents jaciments: Barranc de la Boella, Atapuerca (Burgos), Abric Romaní (Capellades) o Orce (Granada). Va començar a estudiar els materials del Barranc de la Boella amb la Dra. Palmira Saladié i va acabar formant part de l’equip que treballa i estudia en aquest jaciment. Va obtenir una beca predoctoral FI (AGAUR) l’any 2015.

tracking