Diari Més

Emergències

CCOO denúncia la falta «d'entre 40 i 50 bombers» al Camp de Tarragona

Almenys dos parcs, Valls i Vendrell, tenen camions parats, sense arreglar, per problemes burocràtics

Imatge d'arxiu de dos camions bomba dels Bombers de la Generalitat, del parc de Tarragona.

CCOO denúncia la falta «d'entre 40 i 50 bombers» al Camp de TarragonaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la Regió d’Emergències del Camp de Tarragona manquen, en aquests moments, «entre 40 i 50 bombers», segons denúncia el delegat de CCOO de Bombers, Joan Carles Casas. «Durant la crisi les emergències s’haurien d’haver seguit finançant i gestionant com sempre, és un sector prioritari», exposa el professional, tot remarcant que, des de l’any 2009 i fins al passat mes de desembre (mitjançant l’oposició del 2016), no va haver-hi incorporacions de bombers funcionaris als parcs catalans. Casas explica que els 153 nous professionals que ja treballen no cobreixen, ni de lluny, les jubilacions que s’estan produint al cos de forma massiva. «Cal tenir en compte que un gran gruix de gent es va incorporar als anys 80, quan es van crear els Bombers de la Generalitat. Estem parlant que, en quatre o cinc anys, se’ns jubilarà el 30% de la plantilla», reitera el delegat sindical.

Les següents incorporacions (150 bombers més), no aterraran als parcs fins a principis de l’any 2020, ja que les proves de les oposicions d’aquest 2018 encara no han començat. Els aspirants realitzaran les sis avaluacions reglamentàries entre el 30 de setembre i la primera quinzena de maig del 2019, després, els seleccionats hauran de realitzar les pràctiques formatives. Així, la plantilla de bombers actual, cada cop es troba més ofegada: «Als parcs del Camp de Tarragona sempre estem treballant amb la dotació mínima de bombers exigida. Anys enrere, no passava, a cada torn n’hi havia més del nombre mínim. Ara, en canvi, pot passar que no es cobreixi el mínim i que es demanin voluntaris per fer hores extres», assegura Casas, qui garanteix, alhora, que els torns sempre es realitzen amb el mínim d’efectius reglamentari de cada parc: «Al final, les guàrdies sempre es compleixen, però a base d’hores extres dels companys». Per al bomber resulta il·lògic que les hores planificades –que no responen a una emergència concreta que necessita ampliar torns per a fer-hi front–, s’estiguin cobrint, en part, a base d’hores extres.

Vehicles amb molta antiguitat

A la falta de professionals, cal sumar-hi la desmesurada antiguitat de molts dels vehicles pesants de la flota, conformada per camions bomba i camions escala. La pràctica totalitat superen amb escreix els 10 anys d’antiguitat (que teòricament hauria de ser la seva vida útil màxima).

Al parc de bombers de Valls, per exemple, el camió més nou (amb matrícula FYG) es va adquirir l’any 2007. De fet, els bombers de la capital de l’Alt Camp continuen realitzant serveis –en cas de serveis de primera intervenció o tasques de recerca– en un vehicle lleuger de tipus 4x4 de la marca Land Rover amb matrícula T- AM, donat d’alta a mitjans dels anys 90 i, per tant, en actiu durant més de 20 anys. «Aquí als parcs estem gestionant misèries, no hi ha la dotació adequada. Estem tot el dia fent petits arranjaments. Per no tenir, no tenim ni cinturons de seguretat a la part posterior d’alguns camions i, per seguretat, no ens permeten anar-hi, així que hi ha sortides que les estem fent en dos vehicles –un lleuger i un pesant–, quan en realitat només caldria desplaçar-ne un», exposa Casas.

Camions sense poder reparar

El més greu, segons assegura el delegat de CCOO és que, per problemes burocràtics de l’administració pública (no s’ha adjudicat encara el darrer concurs de reparació de vehicles), hi ha almenys un camió bomba de reforç per a foc forestal al parc de Valls i un altre vehicle del parc del Vendrell, completament fora de servei, sense data concreta de recuperació, a causa de la manca de tallers adjudicataris. «Ara mateix no tenim reparacions», concretava aquesta darrera setmana Casas, qui denúncia, en definitiva, la situació general dels diferents parcs dels Bombers de la Generalitat «bastant al límit».

tracking