Diari Més

Societat

«Era mestre, mentor, director teatral i un gran declamador de poesia»

L’actual directora del grup teatral La Tramoia destaca el vessant humà i cultural del fundador

Josep Graset amb els actors de La Tramoia. Fotografies de 'El Poema de Nadal'.

«Era mestre, mentor, director teatral i un gran declamador de poesia»Toni Bonet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Josep Graset, va ser mestre, mentor i director de teatre, i un gran declamador de poesia», destaca Alicia Bescós, directora del grup de teatre La Tramoia de Vila-seca.

Josep Graset deixa un gran buit en l’escena teatral del seu poble, Vila-seca, i de la cultura. Va formar part del grup de joves que, a finals de la dècada dels 60, va gestar l’actual grup La Tramoia de Vila-seca. Josep Graset fou el director de la companyia que, en els primers temps va pujar a l’escenari obres d’autors nacionals. El grup de teatre va anar canviant de nom fins a adoptar l’actual a mitjans dels 70 i es mantingué en actiu fins a finals dels 80.

«Després d’una aturada, l’any 92 ens van reunir per tornar a fer teatre, per agrupar La Tramoia. El vam anar a buscar i es va tornar a engrescar com a director», recorda Alicia Bescós.

Com a director de La Tramoia, Bescós destaca que Josep Graset no només els va ensenyar a «interpretar una obra, sinó també ens va inculcar la lectura de teatre i de poesia, ens va ensenyar tot el que sabem». «Sempre diem que tenir una bona base és el més important i l’estimació pel teatre i la lectura de teatre la va contagiar ell. És molt enriquidor tenir una persona al costat que coneix els autors i les obres...», afegia. Una de les facetes més brillants de Josep Graset era la de declamador de poesia. «Era una gran declamador, ho feia molt bé, era tot un mestre en això», subratlla.

Alicia Bescós és també presidenta de l’associació Amics del Teatre. Josep Graset també en fou el precursor d’aquesta. «L’any 99, quan Graset era regidor de Cultura, va agrupar algunes persones relacionades amb el món del teatre per crear una entitat que s’encarregués d’organitzar cicles de teatre a Vila-seca, quelcom del que, fins aleshores, feia l’Ajuntament de Vila-seca», recorda. Amics del Teatre continua en actiu i forma part del llegat que deixa Graset. «Per La Tramoia han passat centenars d’actors i, per tant, també per les seves mans. A títol personal, és una persona sense la qual no podria explicar part de la meva vida. Ha estat molt important», subratllava ahir Josep Forasté, també membre de La Tramoia.

«Un gran lector, com un savi»

El carisma de Josep Graset no deixava indiferent ningú, molt menys els seus companys d’escena. «A La Tramoia, hi ha actors d’entre 25 i 47 anys. Ell era molt més gran que nosaltres però, tot i la diferència d’edat, sempre va ser un gran amic. Va aconseguir que fóssim un grup, ell inclòs, especialment quan sortíem de bolos. Sabia molt de la vida, era un goig escoltar-lo, era una persona molt intel·ligent, com un savi. Plorem la seva pèrdua i agraïm tot el que ens ha ensenyat», finalitzava.

tracking