Diari Més

L'obertura del Museu del Pessebre, suspesa per la situació política

L’equipament s’havia d’inaugurar avui, però el Patronat ha decidit anul·lar l’acte «mentre hi hagi dirigents fora de Catalunya»

La planta baixa, dedicada als pessebres, està ambientada com si fos una plaça oriental.

L'obertura del Museu del Pessebre, suspesa per la situació políticaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 13 de desembre de 2017, era el dia assenyalat per obrir, definitivament, les portes del Museu del Pessebre de Catalunya, ubicat al carrer de Solans de Montblanc, i en el qual s’hi ha estat treballant durant més de 15 anys amb el suport de diferents entitats i administracions d’arreu del país i que ha patit més d’un retard en els terminis d’obres pels efectes de la crisi. Ara feia costa avall i tot ja estava preparat per la inauguració, però el Patronat de la Fundació Museu del Pessebre de Catalunya ha decidit suspendre «sine die» l’obertura de l’equipament.

El motiu és «l’anormal situació política que viu el nostre país», anuncia el president del Patronat i coordinador de l’equipament, Ismael Porta, en un comunicat. Segons ha explicat el mateix Porta al Diari Més, la decisió s’ha pres per «respecte» al l’exconseller de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig, –actualment, a Brussel·les arran de l’aplicació de l’article 155– i al director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, Jordi Agràs. «Han estat uns clars impulsors d’aquest projecte, de manera que, mentre alguns dels nostres dirigents romanguin fora de Catalunya, el Patronat no vol inaugurar el Museu», assenyala el coordinador de l’equipament. La decisió es va prendre quan part dels exconsellers es van dirigir a Brussel·les, mentre que la resta van ser empresonats. Més enllà d’això, es van convocar eleccions al Parlament de Catalunya, per la qual cosa tampoc es podria fer, ara, un acte institucional, ja que no es poden fer inauguracions mentre s’està en campanya.

Obres enllestides

El procés més costós d’aquest projecte han estat les obres, amb dues plantes totalment ambientades. En algunes ocasions, els treballs s’han hagut d’aturar per alguns problemes de finançament, però ara ja estan enllestits, tot i que, tal com reconeix Ismael Porta, encara falten ultimar alguns detalls de vidreria i fusteria «que estaran acabats al gener», assegura.

Els últims treballs s’han fet a la planta baixa, dedicada als pessebres. En total, hi romandran 27 muntatges, tots ells ubicats en una sala que representa una plaça oriental. D’altra banda, l’equipament compta, també, amb una segona planta, en aquest cas, dedicada als calvaris, una representació simbòlica de la passió, mort i resurrecció de Jesús que antigament es feia en algunes cases per Setmana Santa. En un espai ambientat amb roques i arbres, hi haurà un total de 34 escenes, des del baptisme a l’ascensió, elaborats per entitats de la Federació Catalana de Pessebristes. Segons Porta, tan sols queden vuit escenes per tenir acabada la col·lecció. L’equipament es completa amb una segona planta amb sala polivalent i una tercera, on es faran tallers.

Paral·lelament, i malgrat la suspensió de la inauguració, l’equipament oferirà enguany, i com en les darreres temporades nadalenques, activitats i exposicions, com és el cas d’Una vida pel pessebre, una mostra que reuneix l’obra del reconegut dioramista Joan Mestres i Baixas.

El Museu del Pessebre compta amb el suport de l’Obra Social la Caixa, la Generalitat, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Fundació Martí l’Humà, el Museu Comarcal, l’Ajuntament de Montblanc, l’Associació de Pessebristes de Montblanc i la Federació Catalana de Pessebristes.

tracking