Diari Més

Romeva a Valls: «Junqueras és injustament empresonat perquè tenen por»

L’exconseller d’Afers Exteriors va assegurar ahir, al seu primer acte de campanya, que el procés «no va de banderes»

Raül Romeva saludant el públic que es va reunir ahir al vespre al Centre Cultural de Valls en el seu primer acte de campanya.

Romeva a Valls: «Junqueras és injustament empresonat perquè tenen por»EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Afers Exteriors destituït, Raül Romeva, va participar ahir, dimecres, en el seu primer acte públic de campanya després que dilluns abandonés la presó d’Estremera, i ho va fer a Valls. Davant les 700 persones que van omplir el Centre Cultural, on es va fer míting d’Esquerra, Romeva va recordar els Jordis, els consellers que segueixen empresonats i, especialment, el cap de llista d’ERC, Oriol Junqueras.

Per Rovema, que va ser aclamat enèrgicament pel públic, el líder republicà «és injustament empresonat perquè tenen por que el relat de la República arribi». Així mateix, va assegurar que la notícia de dilluns conforme Junqueras, Forn, Sánchez i Cuixart seguirien empresonats va ser «molt dolorosa» i va carregar durament contra els arguments del Tribunal Suprem. «Saber que la raó era que poden promoure revoltes violentes és immoral, indignant i és mentida. No es pot acceptar de cap manera», va exclamar.

Al mateix temps, va traslladar als seguidors republicans un missatge del vicepresident destituït, assegurant que li ha demanat «guanyar el país, la República i la dignitat». A més, el conseller d’Afers Exteriors destituït va recordar singularment el cap de llista d’Esquerra, Oriol Junqueras, que va definir com un «magnífic amic» i va defensar que «sempre serà un gran president d’Esquerra Republicana», alhora que ha assegurat que el jutge el manté a la presó per «por». En aquest sentit, subratllà que l’estat espanyol «té por que la gent entengui que això no va contra ningú, sinó que volem construir un país amb allò que tantes vegades insistim que és necessari: amb igualtat, llibertat i fraternitat».

Raül Romeva també va insistir que el procés independentista «no va de banderes» i subratllà que és «inclusiu». En una ciutat clarament marcada pels castells, es va remetre a metàfores castelleres per demanar «força, equilibri, valor i seny» i, especialment, «determinació», que, segons va assegurar, «és un valor intrínsec dels catalans» per tal d’assolir el desplegament de la República.

«Seduir les classes populars»

Minuts abans de la intervenció de Raül Romeva, el diputat al Congrés Joan Tardà va fer una crida a «convèncer» dels beneficis de la República els «compatriotes que no són independentistes», amb referències implícites a Catalunya en Comú–Podem, mentre va apuntar que, per assolir la independència, «caldrà desobeir quan calgui, en les millors condicions».

Tardà va arrencar constants aplaudiments i ovacions dels assistents a l’acte dels republicans, especialment per les seves crítiques a la Constitució espanyola, «perquè impedeix exercir el dret a l’autodeterminació» i perquè, segons va assegurar, «va ser imposada pels Borbons, hereus del franquisme, i un Felip Vi que farà bo el seu pare».

Tardà també va reclamar perseverança en la defensa de la República i apel·là a la figura de Francesc Macià, recordant que l’any 1931 van caldre sacrificis per defensar el «patriotisme» català. «Macià va fer un exercici de realisme polític», va afirmar, reconeixent que la República no s’ha pogut implementar, si bé va demanar «tenir cultura de poder» per desplegar noves polítiques «progressistes» i per «desobeir quan calgui, en les millors condicions». El diputat republicà també es va mostrar convençut que «les classes populars espanyoles» comparteixen els valors de la República, i posà com a exemple «un sistema públic sanitari i educatiu excel·lents». «Si compartim valors, el que es tracta és que siguem capaços de guanyar la batalla», va afegir.

Tot i la crida a la perseverança, Tardà també va demanar serenor «per adquirir poder i cultura de govern en una nova fase que anirà de pressa». En aquest sentit, reclamà aconseguir «més múscul».

L'espai es va omplir amb cenetnars de simpatitzants d'ERC.

Romeva a Valls: «Junqueras és injustament empresonat perquè tenen por»ERC

tracking