Diari Més

Lliuren 2.340 signatures reclamant solucions per la regresió de la platja

Usuaris i empresaris del Francàs demanen a les administracions que estudiïn el cas i apliquin les mesures escaients

Platja del Francàs durant un dels episodis de regressió.

Lliuren 2.340 signatures reclamant solucions per la regresió de la platjaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

2.350. Aquest és el total de signatures que els empresaris i veïns de Coma-ruga han aconseguit recollir des del juliol entre els usuaris de la platja del Francàs per tal de reclamar una solució definitiva al problema de regressió de sorra aquest any ha deixat impracticables parts dels 1,5 quilòmetres d’aquest tram de costa.

A través d’aquestes signatures –que han estat lliurades al Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC)– veïns, empresaris i usuaris de la platja del Francàs demanen a l’Ajuntament del Vendrell que realitzi les gestions oportunes per fer arribar la problemàtica a les administracions competents –com ara el Servei Provincial de Costes, el departament de Medi Ambient, entre d’altres– i que, entre totes, col·laborin en la recerca d’una solució definitiva.

Els signants deixen constància en el plec de quins han estat els perjudicis que ha provocat aquesta agressiva i reiterada pèrdua de sorra de la platja. «Les pèrdues han provocat el normal funcionament i ús dels espais, com per exemple: el pas de la maquinària de neteja de la sorra i del servei de recollida de la brossa, ha afectat els serveis de socorrisme –ja que els vehicles d’emergències, com ara el quad, no podia circular per manca d’espai–, ha minvat la zona de varada de les embarcacions, es va trencar la línia de costa de la platja des de la Cala Berenguer fins als apartaments Finisterre, de tal manera que no es podia caminar per la sorra, ja que l’aigua arribava fins al mur de protecció dels apartaments Coma-ruga Playa, entre altres.», destaquen.

En l’escrit, subratllen que «tot i que veïns som pocs, els usuaris de la platja en són molts» i és gràcies a això que, al llarg d’aquests mesos, han aconseguit 2.350 signatures que reivindiquen el dret a gaudir d’una platja digna i que recorden que «sense platja no hi ha serveis, ni oci, ni economia, ni ecosistema».

Els empresaris de la zona –que han capitanejat l’organització veïnal per reclamar solucions d’ençà que es van produir els primers episodis de pèrdua de sorra– recorden que un dels principals actius de Coma-ruga és el turisme de sol i platja i que la pèrdua la platja suposa un important greuge per la zona.

«La platja és necessària com a infraestructura que connecta l’espai marítim amb el residencial i és part de l’ecosistema de la reserva marina», recullen en l’escrit de les signatures. Tot i que el departament de Costes del Ministeri ja està estudiant els episodis d’erosió, els empresaris i veïns reclamen més implicació per part del consistori.

Tres episodis greus

La regressió de sorra a la platja del Francàs va començar cap al 5 de maig, quan va arribar a desaparèixer el cent per cent en alguns trams de costa. Del 6 al 9 de juny, es van fer treballs de reposició de sorra, però cap al 26 de juny, el mar es va engolir tota la sorra dipositada. La platja es va regenerar després de forma natural, però l’acció del mar va malmetre novament el tram entre els apartaments Playa Coma-ruga i Cala Berenguer.

tracking