Diari Més

Urbanisme

Mont-roig transformarà l'N-340 en el nou centre urbà de Miami Platja

L’Ajuntament preveu una primera fase en la qual s’actuarà, per gairebé 4,5 MEUR, en el tram entre plaça Tarragona i Veracruz

Tram de l'N-340 (avinguda de Barcelona) al seu pas per Miami Platja, on es farà l'actuació.

Mont-roig transformarà l'N-340 en el nou centre urbà de Miami PlatjaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’antiga carretera N-340 al seu pas per Mont-roig del Camp i, concretament, pel nucli de Miami Platja, es convertirà en el nou centre urbà d’aquesta zona costanera del Baix Camp. L’Ajuntament de Mont-roig treballa en aquesta idea des del 2009 –quan va entrar totalment en servei l’autovia A-7 i la nacional es va descongestionar–, i ara ja hi ha un projecte sobre la taula per actuar en una superfície d’aproximadament un quilòmetre: entre la plaça Tarragona i l’avinguda Veracruz. L’objectiu és eliminar la barrera que suposa l’N-340 (que pren el nom d’avinguda de Barcelona) i reconvertir-la plenament en un espai urbà que integri la part de Miami de primera línia de mar amb la d’interior, dues zones històricament desconnectades pel pas de la carretera i, una segona barrera, la via del tren.

El passat 8 de novembre, la Junta de Govern Local va aprovar inicialment el projecte executiu per 4.495.188,93 euros, una quantitat que es finançarà en un 50% a través del Pla de Barris i, la resta, amb recursos de l’Ajuntament. La previsió és que en els propers dies es doni llum verd als plecs per a la licitació. Segons ha explicat l’alcalde de Mont-roig, Fran Morancho, a Diari Més, els treballs es podrien iniciar cara el mes de març i, amb un termini de nou mesos, les obres estarien enllestides al desembre del 2018. Posteriorment, quedarien pendents els tres quilòmetres restants de via, uns treballs que es realitzarien en projectes futurs que encara no estan previstos.

Zones verdes i carril bici

«L’objectiu és donar prioritat al vianant, reduint, al màxim, la presència de vehicles», destaca Morancho. Per aconseguir-ho, el que es projecta és tota una zona de passeig, parcs infantils, zones verdes, terrasses i carrils bici. Pel que fa a la calçada, aquesta es vol reduir a favor d’un augment de les voreres per millorar la mobilitat de vianants.

El projecte també preveu la instal·lació de mobiliari urbà, com papereres, bans, aparcaments de bici o la creació de zones de fitness amb barres per a abdominals, i zones de joc.

Tal com destaca l’alcalde de Mont-roig, amb aquesta actuació, a més d’eliminar una barrera, també es es preveu que es reforci el comerç de la zona. «Que es creï més activitat», afegeix i, al cap i a la fi, que es converteixi en el nou centre urbà de Miami Platja, un nucli que ha crescut al voltant de l’N-340. Justament, a l’entorn d’aquesta antiga via és on s’ha anat aglutinant la majoria dels establiments comercials i d’oci de Miami Platja, arran de l’elevat trànsit. Ara, que el pas de vehicles ha disminuït de forma important, aquests comerços han perdut part de la seva clientela i, per aquest motiu, el projecte representa, també «un repte urbanístic» que hauria de servir com una reactivació de tota aquesta trama urbana.

Arran d’un concurs d’idees

El projecte sorgeix d’un concurs d’idees obert arran de l’entrada en funcionament de l’A-7, que va permetre desviar el trànsit per la nova autovia. Com a conseqüència, el municipi va poder reconsiderar el disseny de la zona que ocupava l’N-340 en una via urbana i, el 2009, Mont-roig del Camp va iniciar l’estudi del futur traçat, un cop desafectada com a carretera nacional. Amb aquest objectiu, es va convocar un concurs d’idees per a l’ordenació de l’avinguda Barcelona, que va aportar un conjunt de possibilitats de desenvolupament.

Tres anys després, i ja al 2012, es va tancar un projecte bàsic que preveia la transformació de la totalitat de l’avinguda Barcelona en cinc fases; mentre que a finals de l’any passat, 2016, es va començar a desenvolupar l’actual projecte d’execució, aprovat inicialment aquest mes de novembre.

tracking