Diari Més

Els monstres que ens il·luminen

Dissabte es va presentar a la llibreria Roca de Valls l’últim llibre de la saga de ‘L’ Agus i els monstres’

Liliana Fortuny i Jaume Copons, il·lustradora i autor de la col·lecció, dissabte a Valls.

Els monstres que ens il·luminenDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dissabte a les sis de la tarda el carrer de la Cort de Valls estava a les fosques. Queia una pluja fina, però havia marxat la llum. A la llibreria Roca van encendre espelmes, i al pis de dalt, Jaume Copons i Liliana Fortuny rebien als nens i nenes com si res no passés. L’autor i la il·lustradora de l’exitosa col·lecció de llibres de L’Agus i els monstres havien quedat amb la canalla per presentar-los el darrer títol de la col·lecció, Bon Nadal, estimats monstres.

Amb aquest títol la sèrie ja té deu volums, que han estat traduïts a 12 idiomes, i dels quals se n’han venut 150.000 exemplars. Un èxit que només s’explica coneixent els seus artífexs, la Liliana i el Jaume, un duet que ha estat definit com ‘El rock ‘n’ roll de la literatura per a infants’. Les aventures de l’Agus destil·len emoció, diversió, passió per la literatura i també un punt de bogeria que agraeixen tant els petits lectors com els pares que els comprem els llibres. «Estem molt locus» explicava el Jaume Copons a Valls; i la canalla reia amb el nou llibre entre les mans.

En aquesta ocasió la presentació va començar a cop de rock, perquè en aquesta nova aventura els autors han reblat el clau incorporant una trama musical. I no s’hi han posat per poc. L’Agus i els seus col·legues monstruosos coneixeran l’Unreal Peep Band, una banda de músics capitanejats per Pep Rius, guitarrista de la Dharma i Raydibaum. A més de tocar en el plànol il·lustrat, la banda ha gravat dos videoclips amb les cançons Per Nadal i Tots junts aquí, que es poden veure per Youtube o a través de la pàgina web de Combel, la visionària editorial que va tenir l’encert de publicar aquestes aventures.

Dissabte, uns quants dels nens que van omplir la sala de la Roca eren reincidents. Aquesta no és la primera vegada que Copons i Fortuny passen per la llibreria, perquè són bons amics de la Júlia Roca, la seva propietària. La canalla ja sap que una sessió amb ells és una estona de diversió assegurada, i els pares els hi portem perquè hem conegut els monstres, n’hem seguit les aventures i sabem que no ens fallaran.

La fórmula de l’èxit no està escrita enlloc. Però aquest duet literari li té la mida presa. Llenguatge literari i llenguatge gràfic funcionen com un engranatge perfecte, i els textos, escrits amb un estil acurat, ens mostren un protagonista despistat, a voltes desmenjat, que conviu amb total normalitat amb una colla de monstres allunyats dels tradicionals éssers que representen sentiments o emocions. Aquí els monstres van per feina, són enginyosos, divertits i, quan cal, una mica poca-soltes.

Passats uns minuts, a la llibreria va tornar la llum, i els autors van dedicar una bona estona a signar els llibres. A la sortida, un nen exclamava «no m’ho puc creure, me l’han signat!», com si acabés de sortir d’un concert amb l’autògraf de Keith Richards o Elvis Costello. Copons i Fortuny han aconseguit que L’Agus i els monstres sigui exactament això.

Els autors van signar l'últim llibre de la col·lecció.

Els monstres que ens il·luminenDiari Més

tracking