Diari Més

ERC opta per mantenir els pactes amb el PSC al Camp de Tarragona

Ferran Civit manté el rebuig a la violència i al 155, però recorda que la decisió és de cada municipi

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza (ERC), amb Mercè Dalmau (CiU) i Ana López (PSC).

ERC opta per mantenir els pactes amb el PSC al Camp de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La desfeta de pactes a nivell municipal i comarcal entre grups sobiranistes i unionistes o partidaris d’altres vies incrementa dia rere dia a comptagotes, alhora que la tensió política a nivell nacional també va a l’alça. Entre les sigles que més discordança s’ha generat hi ha ERC i PSC, dos partits que, en el cas de les comarques tarragonines, han trencat pacte en dos casos: a l’Ajuntament de Móra la Nova i al Consell Comarcal del Montsià.

Tot i aquesta desfeta i la posició adoptada des d’ERC per «mostrar una clara condemna a la violència de l’1-O i el posicionament contrari al 155», segons explicava ahir el president regional d’ERC al Camp de Tarragona, Ferran Civit, a les comarques tarragonina encara queden vigents un total de vuit pactes entre ERC i PSC: cinc al Camp de Tarragona (Cambrils, la Selva del Camp, Santa Oliva, Torredembarra i Vilallonga del Camp) i tres a les Terres de l’Ebre (l’Ametlla de Mar, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja).

Civit afegeix que «es fa difícil» treballar de la mà «d’algú que no condemna els fets que estan succeint». Malgrat tot, puntualitza que la decisió final de mantenir els pactes de govern és de cada municipi. De fet, ara per ara, no es preveu que es produeixin noves «fugues» republicanes davant les discrepàncies polítiques a nivell nacional que hi ha amb els socialistes, produïdes, sobretot, per la línia general de suport a l’aplicació del 155 i la manca d’una condemna enèrgica de la violència policial de l’1-O.

En el cas de Cambrils, fonts republicanes d’aquest municipi del Baix Camp asseguren que, de moment, el partit es manté fidel al pacte assolit a l’inici de la legislatura amb els quatre regidors de CiU i els tres del PSC. No obstant, «no hi ha hagut cap reunió al respecte i no s’ha pres cap decisió», puntualitzen les fonts, alhora que remarquen la «molt bona feina feta a nivell municipal» tant amb els socialistes com els convergents.

Més contundents es mostren els republicans de la Selva del Camp en la seva defensa per l’acord amb el PSC, on tots dos partits comparteixen l’alcaldia. Segons Jordi Vinyals, que va ser alcalde durant el primer any d’aquesta legislatura, «no hi ha cap raó ni incompliment per trencar». Així mateix, afegeix que els dos regidors republicans tan sols es plantejarien sortir del govern municipal en el cas que «hi hagués una instrucció a nivell de país dirigit a tots els partits sobiranistes».

Tampoc a Torredembarra, on ERC governa amb el suport del PSC i Alternativa Baix Gaià, els republicans es plantegen una desfeta. En aquest sentit, l’alcalde Eduard Rovira afirma que l’acord es manté i afegeix: «Ja a l’inici de la legislatura vam pactar que els temes nacionals no afectessin a nivell municipal davant la previsió de tot el que podia passar». Alhora, Rovira recorda que Torredembarra «necessita estabilitat».

Més enllà d’ERC, també el PDeCAT i Units per Avançar han sortit, durant aquest darrer mes, d’alguns pactes municipals. Concretament, al Camp de Tarragona hi ha hagut dos casos. El primer és el de l’Ajuntament de Tarragona, on el regidor d’Units, Josep Maria Prats, va trencar amb l’acord amb el PSC i el PP. D’altra banda, a Altafulla, els dos regidors del PDeCAT també han decidit retirar el seu suport a Alternativa Altafulla - Entesa.

tracking