Diari Més

Una classe magistral de cinema i de vida

Pedro Solís, director i guionista de cinema, va oferir una conferència en el marc del FICVI de Vila-seca

Solís és director i guionista del curtmetratge Cuerdas, i director de producció de Tadeo Jones.

Una classe magistral de cinema i de vidaC.S

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2014 el curtmetratge d’animació Cuerdas, escrit i dirigit per Pedro Solís, va rebre el premi Goya en la categoria de Millor curtmetratge d’animació espanyol. Aquest va ser el segon Goya de Solís, que el 2011 havia rebut el mateix guardó pel seu treball La Bruxa. A més d’aquests dos curtmetratges, al seu historial professional cal afegir-hi també la direcció de producció de les dues entregues de les aventures de Tadeo Jones, així com de la pel·lícula Atrapa la bandera.

Ahir a la tarda, Pedro Solís va impartir una classe magistral a l’Auditori Josep Malapeira de l’Auditori de Vila-seca, en el marc del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca, FICVI, del qual també n’és membre del jurat.

La conferència va començar amb la projecció de Cuerdas, un treball que figura al llibre Guiness dels Rècords per ser el curt d’animació més premiat de la història del cinema. Amb 322 premis, es va convertir també en un autèntic fenomen viral, en ser reproduït a les xarxes socials més de 300 milions de vegades.

Tot seguit Pedro Solís va pujar a l’escenari i va explicar, pas per pas, el procés d’elaboració d’un curtmetratge, relatant la seva pròpia experiència des del naixement de la idea fins a la projecció al públic final. Amb una energia arrabassadora, el director i guionista va desgranar aspectes tècnics, com ara el procés de modelatge, animació i il·luminació dels personatges, així com algunes de les premisses que segueixen a l’hora de construir un producte de tanta qualitat tècnica, artística i de guió com és el curt que va presentar a l’Auditori. Amb afirmacions com que «el pelo no cuenta historias», en referència al fet que el públic no s’enamorarà d’una història perquè els cabells de la protagonista tinguin un moviment perfecte, o «el layout es más feo que un pie», una sentència sobre el procés que consisteix en rodar en fals les escenes sense tenir el material acabat, es va posar el públic a la butxaca.

Durant la xerrada els assistents van escoltar emocionats la narració de les motivacions personals que van portar el director i guionista a fer un film com Cuerdas, que relata l’especial amistat entre dos nens en un orfenat, i que té com a punt de partida l’experiència del propi Solís, que és pare d’un nen amb paràlisi cerebral.

El públic també va seguir entusiasmat el relat de com el conferenciant va passar de guanyar-se la vida arreglant màquines escurabutxaques a ser director de producció de les pel·lícules de Tadeo Jones, autèntics fenòmens de taquilla. En acabar la classe magistral, Pedro Solís va baixar a la platea i va respondre les preguntes del públic, que es van barrejar amb felicitacions i fins i tot alguna abraçada espontània. «El secreto del éxito no lo tiene nadie. Pero el secreto del fracaso sí: es no darlo todo», va concloure Solís entre els aplaudiments de les persones que van assistir a la xerrada.

tracking