Diari Més

Activisme a través de la loteria de Nadal

Els Xiquets del Serrallo promocionen la venda de la seva Grossa i altres ja han anunciat que no faran participacions de Lotería Nacional

Anunci de la Grossa dels Xiquets del Serrallo.

Activisme a través de la loteria de Nadal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Xiquets del Serrallo han aprofitat la iniciativa de la Crida per la Democràcia, que cridava a retirar diners dels principals bancs espanyols, per promocionar la seva loteria nadalenca. Els serrallencs fan participacions de la Grossa catalana i ja no venen Loteria Nacional.Sota el títol ‘Pesca-la aquí’, la colla informa que es podran comprar les participacions de 'La Grossa' aquest divendres de 20:00 a 21:30 al seu local.

Aquesta postura, de no vendre participacions de la Loteria espanyola ha esdevingut una manera de reivindicació davant la situació que es pateix a Catalunya i, de manera molt més intensa, després de l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i de l'ANC, Jordi Cuixart i JordiSànchez.

Aquesta mateixasetmana, els Xiquets de Tarragona també han anunciat la seva intenció de deixar de vendreLoteríaNacional, «per dignitat icoherència» i el mateix han fet els Capgrossos de Mataró. De fet, des de l'organisme de loteries de Catalunya hi ha un servei de disseny per a crear participacions personalitzades per a col·lectius i, el mes d'agost passat ja eren una vintena les colles castelleres que havien decidit fer participacionsde laGrossa de Cap d'Any.

Aquest 'boicot' a laLoteríaNacional —i que també s'ha fet extensió a altres sortejos, com La Primitiva— s'ha anat entenent a través de les xarxes socials i hi ha moltes entitats que han començat a anunciar la seva intenció de no vendre participacions de dècims de la 'sort' estatal.

Una de les més recents a anunciar-ho ha estat, per exemple, el CB Valls, que no farà la Loteria de Nadal i aposta únicament per la Grossa catalana.

No hi ha dades concretes de moment sobre l'afectació que aquesta iniciativa està tenint sobre les vendes deLoteriaNacional. Amb tot,síque estan sortint veus de petits venedors de loteria que es queixen que aquest tipus deboicotsels afecta directament.

Com a xifres de referència, segons afirmen els responsables de les administracions de loteria de la demarcació de Lleida, la baixada de vendes de dècims ha estat d'un 20%, per bé que en alguns casos ha arribat al 60%.

La 'contrapart' a aquesta protesta contra un organisme estatal és l'interèsque ha despertat poder aconseguir el número 00155.A hores d'ara, segons afirmen mitjans com El Independiente, està completament esgotat a tot l'Estat. Del total de les sèries que estaven a la venda, 11 es van servir des de la, ara controvertida, Bruixa d'Or de Sort i altres quatre a administracions de Barcelona, Lloret de Mar i Llançà.

De fet, és habitual que els anys que es produeixen desastres naturals importants o grans accidents o esdeveniments, les vendes relacionades amb les dates en què es produeixen serveixen com a reclam a compradors de dècims de Nadal, buscant una sort que 'se suposa' ha de compensar el fetque assenyala el número. Aquest any, sobre Catalunya pesa la imposició de l'article 155 de la Constitució i el que segur que serà una desgràcia per la societat catalana servirà a molts compradors per intentar aconseguir 'ingressos extres'.

tracking