Diari Més

Territori

Proposen revalorar el sobrecost de la millora de la carretera d'Almoster

El GEPEC fa la demanda per evitar que la Diputació acabi executant una nova via paral·lela a l’actual

Traçat de la carretera actual de la circumval·lació d'Almoster.

Proposen revalorar el sobrecost de la millora de la carretera d'AlmosterD.M

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC) vol evitar que la millora de la carretera T-3231, que enllaça l’Almoster i la Selva del Camp, s’acabi materialitzant amb una nova via, en comptes d’arranjar l’actual infraestructura. És per aquest motiu que, el passat dilluns 16 d'octubre, el grup ecologista va optar per demanar que s’estudiï detalladament el sobrecost d’aquesta última opció, que prové del trasllat que s’hauria de fer d’una canonada del Consorci d’Aigües de Tarragona, i que se’n faci càrrec, en part, aquest organisme.

La demanda del GEPEC sorgeix arran del darrer Estudi Informatiu emès per la Diputació de Tarragona el passat mes d’agost, en el qual es manté la posició inicial de l’ens i es conclou que l’opció més òptima és l’Alternativa 2 (corresponent al desdoblament).

Aquesta decisió s’ha pres tot i l’oposició d’una part important de veïns –que van aconseguir reunir 1.500 firmes–, entitats locals i comarcals de la zona, la Unió de Pagesos o la Plataforma del Camp. Entre els opositors hi ha el GEPEC, grup que aquest dilluns 16 es va mostrar molt crític amb la decisió de l’ens supramunicipal. «La proposta de la Diputació de Tarragona es basa en el menor cost econòmic», destaca el GEPEC. En aquest sentit, el grup ecologista remarca que l’Alternativa 3, que correspon a la millora de l’actual via per tal que l’impacte mediambiental sigui menys significatiu, es descarta perquè «ha de suportar el cost del trasllat d’una canonada d’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona, la qual implica un sobrecost aproximat d’un 25% (prop d’un milió d’euros)».

Així mateix, el GEPEC assegura que aquesta canonada va ser «imposada» a la carretera actual i «incorporada molts anys més tard al de la seva construcció». És per aquest motiu que el grup ecologista posa en dubte que el cost del trasllat d’aquesta canonada per tal de millorar la via «hagi de ser suportar pel titular de la carretera i no per qui va demanar permís per a col·locar-hi la canonada», per la qual cosa demana que «s’analitzi en detall la forma de compartir el sobrecost dels serveis afectats».

Aquest darrer informe de la Diputació s’ha realitzat després que la Ponència Ambiental de la Generalitat indiqués que cali una carretera que «eviti la fragmentació de finques agrícoles».

tracking