Diari Més

Patrimoni

Els arqueòlegs troben monedes romanes a les Muntanyes de Prades

En aquest mateix lloc s'ha recuperat també una sivella romana de bronze

Vistes de les Muntanyes de Prades.

Mont-ral impulsa el Parc Natural de les Muntanyes de Prades i PobletCamping de Prades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els arqueòlegs han trobat monedes romanes, entre unes altres restes, a mil metres d'altura a les Muntanyes de Prades, segons l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC).

L'ICAC i la Universitat de Barcelona (UB) han fet prospeccions arqueològiques en diversos punts de les muntanyes de Prades, Conca de Barberà i Alt Camp sota la direcció de Jordi López Vilar (ICAC) i Jaume Noguera Guillén (UB).

L'objectiu era acabar la feina començada fa dos anys a llocs que històricament han estat militarment estratègics per la seva altitud.

En un petit jaciment romà, possiblement un punt de vigilància estratègic, trobat a més de mil metres d'altura a les Muntanyes de Prades, s'han localitzat monedes dels segles II-I aC i IV-V dc.

En aquest mateix lloc s'ha recuperat també una sivella romana de bronze d'una tipologia particular i en un notable bon estat de conservació.

Pels voltants de Prades també s'ha localitzat material romà, entre el qual destaquen algunes monedes i dos anells de bronze.

Finalment, en un turó pròxim a l'Espluga de Francolí on ja s'havia intervingut fa dos anys s'ha trobat una fíbula romana, contemporània de les bales de fonda recuperades durant la passada campanya.

No obstant això, la major part del material trobat correspon a la Guerra Civil, tant a l'Espluga com a Prades, on s'han recuperat nombrosos cartutxos, beines i bales, així com metralla d'artilleria, prova de la resistència republicana que va tenir lloc el gener del 1939 davant l'avanç de les tropes franquistes.

S'està netejant i classificant tot aquest material que aportarà noves dades històriques.

Les prospeccions, realitzades el mes de setembre, s'emmarquen en els projectes d'investigació 'Guerra i conflicte al nord-est de la península Ibèrica en època romanorepublicana' i 'Testimonis arqueològics de la segona guerra Púnica al Camp de Tarragona.

tracking