Diari Més

Societat

Celler Domenys ja és centenari

La cooperativa, que és una de les més grans del territori, enceta un any de celebracions

Els familiars dels vint socis fundadors de la cooperativa, a l'acte d'inauguració del centenari.

Celler Domenys ja és centenariCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cellers Domenys és una de les cooperatives més grans i sòlides del territori, fruit de la unió de set cooperatives catalanes: Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, La Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira. Fundada l’any 1917, la cooperativa ha encetat, aquest mes de setembre, els actes commemoratius per celebrar el seu centenari. Així, el passat 29 de setembre es va fer l’acte inaugural, que va comptar amb la presència de Meritxell Serret, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, qui va voler posar en valor el paper dels socis del celler: «estem celebrant 100 anys, estem commemorant la capacitat que han tingut els socis de Cellers Domenys de mantenir viu el projecte. Però sobretot penso que, quan es fan 100 anys, és perquè es té molt clar que volem fer 100 anys més. Tenim clar que conèixer i valorar el passat és la millor manera de posar uns bons fonaments de cara al futur i assegurar que el relleu generacional sigui conscient i aprengui del passat, ja que continuarem necessitant conrear les nostres terres, produir aliments i tenint pagesos arrelats a la terra. Ara i d’aquí 100 anys».

El 29 de setembre del 1917, 20 persones signaven l’acta fundacional de Cellers Domenys, inicialment anomenada Sindicato Agrícola y Caja Rural de San Jaime dels Domenys. És per això que durant l’acte, i coincidint amb el dia que es complia el centenari, es va voler retre homenatge als seus fundadors, fent entrega als seus familiars d’una rèplica de l’acta fundacional del 1917, així com fent una lectura en veu alta d’aquesta mateixa, a càrrec d’Isabel Montané i Ferrer, secretària del Consell Rector de Cellers Domenys.

Els vint fundadors de Cellers Domenys van ser Jaime Roig Palau, Jaime Ventosa Andreu, José Ferrer Cañas, Salvador Palau Figueras, Antonio Galofré Gallart, José Maria Palau Palau, José Cortiada Güixens, Juan Colet Cortiada, José Gallart Ribas, Salvador Roig Palau, Mateu Colet Rafols, José Pros Palau, Pablo Grau Milà, Gil Urgell Sonet, Rosendo Tort Junyent, José Coll Català, Enrique Coll Català, Juan Coll Torrents, Juan Bartra Pros i Buenaventura Piñol Urpinell.

Celler Domenys suma més de 500 socis, gestiona unes 2.500 hectàrees i té el reconeixement de quatre denominacions d’origen vitivinícoles: Cava, Penedès, Conca de Barberà i Catalunya; a més de l’oleícola DO Siurana, a través de la cooperativa de segon grau Ceolpe. El passat 2016, Cellers Domenys va rebre la Placa al treball President Macià que concedeix el Govern de la Generalitat per la seva contribució a l’impuls de l’economia catalana. I aquest 2017 ha estat distingit amb el Reconeixement CoopCat que concedeix la Confederació de Cooperatives de Catalunya en la categoria d’Intercooperació i Internacionalització.

Aquest esdeveniment va ser el primer de tot un seguit d’actes de caràcter lúdic, cultural i social que es duran a terme al llarg de l’any pels set pobles en els quals té presència Cellers Domenys.

L’acte inaugural va concloure amb la degustació del Pastís del Centenari i un brindis amb cava.

tracking