Diari Més

Costes estudia la pèrdua de sorra de la plaja de Coma-ruga

Es fan observacions diàries del comportament del mar i la costa per establir possibles causes i, així, poder proposar solucions

Reposició de sorra realitzada a principis de juny, on es pot veure el desnivell respecte el mar.

Costes estudia la pèrdua de sorra de la plaja de Coma-rugaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les platges han tancat la temporada estival i, al Vendrell, ara toca fer un profund estudi per esbrinar el motiu pel qual les platges de la zona de Coma-ruga, i sobretot la del Francàs, han perdut durant aquest estiu bona part de la seva sorra, creant importants esglaons d’almenys mig metre entre l’aigua i la zona on els banyistes estenen les seves tovalloles.

La solució d’emergència que es va prendre durant els mesos d’estiu davant les reiterades queixes dels usuaris de la platja del Francàs va ser la reposició de sorra, operació que es va haver de repetir perquè en poques setmanes el mar se la va tornar a engolir. Posteriorment, a principis d’agost, la situació al Francàs semblava que s’havia estabilitzat, però la regressió de la costa es va traslladar a la zona de Masia Blanca, fet que va posar de relleu que la problemàtica continuava.

Ara, un cop tancada la temporada, fonts municipals posen de relleu que Costes, del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, està observant diàriament el comportament del mar i els seus efectes a les platges de la zona, i sobretot a la del Francàs. Els resultats d’aquestes observacions s’hauran de traslladar, posteriorment, a un estudi per tal d’identificar les possibles causes i, sobre aquesta base, poder proposar solucions i mesures perquè el fenomen no es repeteixi en les properes temporades.

Obres al port

De moment, no hi ha cap hipòtesi sobre el motiu pel qual s’han produït aquests canvis en les platges vendrellenques. Tot i això, la regressió de la sorra ha coincidit amb el desenvolupament de les obres de remodelació del port de Coma-ruga, realitzades durant l’últim any.

Concretament, l’any passat es va fer la primera fase, que va consistir en la demolició i retirada del pont d’accés a aquesta infraestructura portuària. D’altra banda, a finals de 2016, i fins a principis d’estiu, es va desenvolupar la segona fase que, per un valor d’1,9 milions d’euros, incloïa l’ampliació del moll nord.

tracking