Diari Més

Detinguts per l'operació contra l'1-O passaran a disposició judicial aquest divendres

Vuit dels arrestats ja han quedat en llibertat provisional

Imatge d'un cotxe de la Guàrdia Civil increpat per un manifestant i arribant a la Comandància de Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia

Cotxe de la Guàrdia CivilACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alguns dels detinguts per l'operació contra l'1-O que continuen dins de les dependències de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona passaran aquest divendres a disposició judicial, segons han confirmat alguns dels seus advocats. Del total d'arrestats, vuit ja han quedat en llibertat amb càrrecs. A dins de la caserna, però, continuen alguns alts càrrecs de la Generalitat com és el cas del secretari general de Vicepresidència, Josep Maria Jové, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, o Joan Manuel Gómez, del CESICAT. La Guàrdia Civil atribueix als detinguts delictes com el de sedició, prevaricació, malversació de fons públics.

Les casernes de la Travessera de Gràcia de Barcelona i de Sant Andreu de la Barca de la Guàrdia Civil han viscut un dia amb molt de moviment després de la quinzena de detencions practicades ahir. Deu dels detinguts havien demanat als jutjats un 'habeas corpus', de manera que un jutge ha hagut de determinar si el seu arrest tenia base legal. Les 10 peticions han estat desestimades.

El dimecres, tres dels detinguts ja van sortir amb llibertat amb càrrecs i ahir dijous ho han fet cinc més. Mentrestant, a mitja tarda d'ahir dijous la Guàrdia Civil ha traslladat els detinguts que estaven a Sant Andreu de la Barca cap a Travessera de Gràcia.

Dins de Travessera de Gràcia hi continuen detinguts, per exemple, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, que ha estat traslladat des de Sant Andreu de la Barca, o Josep Maria Jové, a qui la Guàrdia Civil li atribueix sedició, malversació, prevaricació i desobediència, segons fonts de la seva defensa.

Vuit detinguts en llibertat provisional

Aquest dijous al migdia, la Guàrdia Civil ha deixat en llibertat provisional a quatre dels detinguts aquest dimecres pels preparatius de l'1-O, després que aquest dimecres a la nit ja ho fes amb tres arrestats més. Primer ha estat l'empresari de la nau industrial de Bigues i Riells on es van trobar quasi 10 milions de paperetes, Pau Furriol, i després Xavier Puig Farré, de l'àrea de Tecnologies d'Informació i Comunicació (TIC) adscrit al Departament d'Afers Exteriors.

Posteriorment també ha quedat en llibertat Mercè Martínez, responsable de projectes territorials de Vicepresidència, així com a Natàlia Garriga, directora de Serveis de la Secretaria General de Vicepresidència, a qui s'atribueix els delictes de malversació, sedició i desobediència, i Francesc Sutrias, director general de Patrimoni.

Furriol estava detingut a la Comandància de la Travessera de Gràcia de Barcelona, mentre que Xavier Puig Farré ha passat la nit a la caserna de Sant Andreu de la Barca. A tots dos se'ls va denegar l''habeas corpus' que van demanar aquest dimecres a la tarda, i ara estan a l'espera que el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona els citi a declarar pels delictes de sedició i desobediència que els atribueix la Guàrdia Civil. A Furriol també li atribueixen el de col·laboració amb la malversació de fons públics.

En sortir Xavier Puig, la seva advocada, Eva Labarta, ha dit que la posada en llibertat evidencia que «la detenció no era imprescindible, no calia fer-li passar aquest calvari per donar-li la llibertat al dia següent». Com que hi ha secret de sumari, encara no es coneixen els indicis contra ell i ha recordat que Puig està preparant la web del referèndum, que no és delicte convocar-lo, ha dit Labarta. Per la seva banda, Pau Furriol ha dit que l'han tractat «bé» i espera que «tot acabi bé».

Maria Teresa Velasco, advocada de Natàlia Garriga, ha explicat que la detinguda està «molt cansada» per la tensió viscuda les últimes hores i dóna les gràcies pel suport del seus companys i la mobilització de la ciutadania.

El passat dimecres, ja van quedar en llibertat amb càrrecs Joan Manel Gómez, assessor del Departament de Governació, David Franco, de l'àrea TIC adscrit al Departament de Treball, i David Palanques, del CTTI també adscrit a Treball.

tracking