Diari Més

Els alcaldes de Reus, Torredembarra i Amposta no declaren davant el Fiscal

Una multitud va rebre al Palau de Justícia els tres batlles, que van limitar-se a signar l’acta perquè «no hem comès cap delicte»

Pellicer surt del Palau de Justícia.

Els alcaldes de Reus, Torredembarra i Amposta no declaren davant el FiscalOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alcaldes de Reus, Torredembarra i Amposta, els tres de la demarcació citats dijous a la Fiscalia de Tarragona per la vinculació amb el referèndum de l’1-O, s'han acollit al seu dret a no declarar després de personar-se al Palau de Justícia envoltats de centenars de persones que, tant en autobusos com en vehicles particulars, hi han anat fent cap des de primera hora del matí per recordar-los que «no esteu sols» i demanar-los que no facin «ni un pas enrere». Tots tres, acusats de suposats delictes de prevaricació, malversació de fons públics i desobediència, han arrossegat un reguitzell de càrrecs del territori i membres dels seus mateixos governs i partits fins a les escales d’accés a l’edifici, on han subratllat que aquesta «és una causa general per fer por» i que «no hem comès cap delicte. El que havíem de fer era respondre a la voluntat del poble, i així ho hem fet».

L’entrada i la sortida de Carles Pellicer (PDeCAT), Eduard Rovira (ERC) i Adam Tomàs (ERC) a la Fiscalia han tingut lloc entre aplaudiments i Els Segadors s'ha entonat cada vegada. Al desenllaç de la seva compareixença, els batlles reconeixien l’«actitud cordial i dialogant del Fiscal i l’esforç que segurament estarà fent per dur a terme aquestes actuacions que ha de realitzar» i explicaven que «ara hi ha sis mesos perquè decideixi si això tira endavant o no, una resposta de manual que s’està donant a tots els alcaldes».

El primer a entrar a la Fiscalia ha estat l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, que ha baixat del cotxe a la plaça d’Orleans, a un quart de deu del matí, per completar a peu el tram fins a la seu judicial. Al mateix punt havia desembarcat un bus organitzat pel PDeCAT que sortia de la plaça de les Oques carregat amb 62 persones. Tot just 30 minuts més tard, argumentava la decisió –la mateixa que han pres tots els seus homòlegs que ja han comparegut entre els més de 700 de citats arreu de Catalunya per la mateixa qüestió, mentre que alguns de la CUP no hi han anat– de no declarar. «Em sento molt tranquil perquè no he fet res malament i, francament, no he comès cap delicte», apuntava el reusenc, que deia que «la llibertat d’expressió i l’atenció als anhels del poble és el més gran que podem fer en aquest moment».

L’1-O, «el que s’hagi de fer»

Pellicer explicava un cop fora del Palau de Justícia que «hi ha un procediment obert al TSJC, m’he acollit al dret a no declarar, he signat l’acta i ja està». Amb la mà, tot just sortir, el reusenc feia el símbol de les quatre barres i saludava els regidors del PDeCAT, que s'han mantingut a les portes del Palau de Justícia durant la vista.

Montserrat Vilella, Joaquim Enrech, Montserrat Caelles, Dolors Sardà, Marc Arza o Hipòlit Monseny, entre altres, han fet costat al batlle a la Fiscalia, on també hi han estat les regidores d’ERC Noemí Llauradó i Montserrat Flores, i regidors de la CUP.

«A tots els alcaldes catalans, a tots els del Baix Camp, als que han estat citats i als que no, i als que ho estaran, vull reconfortar-los i dir-los que el que hem de fer nosaltres és estar al costat dels nostres ciutadans», ha conclòs Pellicer abans de tornar a Reus on ha continuat amb normalitat amb l’agenda prevista, i ha dit que «posar-nos en aquesta tessitura no és correcte ni considero que sigui el que s’ha de fer». Sobre si es votarà o no l’1-O, Pellicer s'ha limitat a contestar que «es farà el que s’hagi de fer».

Orgullosos del càrrec

A dos quarts d’onze del migdia ha respost també a la seva citació l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, que ha qualificat de «kafkià» el context en què es troben ara els batlles catalans, després d’haver-se acollit igualment al dret a no declarar, i ha explicat que «jo només volia ser regidor i treballar pel poble, però sóc alcalde i estic orgullós de ser-ho en aquests moments». «De moment, estem molt tranquils perquè no hi ha hagut cap situació que hagi donat peu a res i el mateix Fiscal no ha entrat a buscar cap volta perquè la cosa està molt clara», ha dit, i ha aclari que «no hi ha una acusació concreta sinó que estan investigant si hem participat en contra de les instruccions del Tribunal Constitucional». I «no han concretat en quin punt és que podria jo haver contradit aquestes instruccions», ha afegit. En manifestar que no declararia a la Fiscalia, Rovira, tal com ha passat amb la resta de batlles, ha estat «simplement informat dels meus drets».

Espigues d’arròs i cinc busos

Tomàs Rovira ha estat l’últim en passar. L’esperaven prop de 300 persones que s'han desplaçat d’Amposta a Tarragona i han dut a les mans espigues d’arròs com a característic senyal de suport del territori al seu alcalde mentre insistien que «votarem» i demanaven «fora les forces d’ocupació». «M’he acollit al dret de no declarar perquè no he fet res dolent i perquè això no és un judici. En tot cas, quan hi hagi un jutge, perquè llavors s’haurà determinat que hi ha un judici a consideracions de la justícia espanyola, llavors ja declararem», ha argumentat Rovira, que ha assegurat que «estem responent a la voluntat que ha mostrat tot un poble. No només de la ciutat d’Amposta sinó de Catalunya, on els alcaldes estan aportant igualment al referèndum».

En relació a l’1-O, l’ampostí, que ha precisat que «he vingut voluntàriament a la Fiscalia perquè no vull que ningú no pugui veure un alcalde català detingut», desitjava «traslladar una imatge a nivell internacional que aquí s’ha fet tot el possible perquè es pugui votar».

El suport ciutadà cap a Adam Tomàs, d'ERC.

Els alcaldes de Reus, Torredembarra i Amposta no declaren davant el FiscalOlívia Molet

El suport ciutadà cap a Eduard Rovira.

Els alcaldes de Reus, Torredembarra i Amposta no declaren davant el FiscalOlívia Molet

tracking