Diari Més

Laboral

Ascó i Vandellòs obren la porta a treballadors de la nuclear de Garoña

Les centrals tarragonines podrien acollir la recol·locació de part de la plantilla burgalesa

Imatge d'arxiu de la nuclear d'Ascó, una de les centrals que rebria empleats de Garoña.

Ascó i Vandellòs obren la porta a treballadors de la nuclear de GaroñaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs podrien assumir part de la recol·locació de la plantilla de la nuclear de Santa María de Garoña,a Burgos, que a dia d’avui es troba immersa en un ERO després que el passat mes d’agost el Govern espanyol anunciés el seu tancament.

Fonts de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós no han confirmat aquesta informació, però tampoc l’han desmentit i, de fet, han explicat al Diari Més que l’expedient de regulació d’ocupació que s’està duent a terme a Garoña inclou, precisament, la recol·locació de part del personal. «Les empreses propietàries [Nuclenor, participada per Iberdrola i Endesa] són les que estan gestionant tots aquest aspectes i, un dels punts, és que es reubiqui part dels treballadors entre la resta de centrals nuclears, propietat d’aquestes dues empreses», destaquen les fonts consultades.

Concretament, Iberdrola i Endesa són propietàries, de forma conjunta, de les nuclears d’Almaraz I i II (Càceres), propietat que comparteixen amb Gas Natural; i les d’Ascó II i Vandellòs. Paral·lelament, Endesa disposa d’Ascó I, mentre que Iberdrola, de la nuclear de Cofrentes (València) i la de Trillo (Guadalajara), propietat compartida amb Gas Natural, Hidroeléctrica Cantábrico i Nuclenor. Per tant, la recol·locació d’empleats s’hauria de fer entre aquestes centrals.

68 persones per reubicar

Justament la setmana passada, els treballadors de la central nuclear de Garoña –que va produir energia fins el desembre del 2012, després d’haver operat durant 42 anys i mig, i convertint-se en la central més antiga d’Espanya– van ratificar el preacord de l’ERO, on, entre altres coses, s’estableix que 120 treballadors es mantindrien a Garoña per dur a terme el desmantellament, una trentena serien prejubilats i prop de 68 persones tindrien opció de recol·locació. Dels 227 empleats totals, 145 van votar a favor d’aquesta opció i 64 es van mostrar contraris. A més, es van registrar dos vots nuls i 16 treballadors no van participar de la votació.

L’arribada de treballadors de Garoña a altres centrals nuclears de l’Estat, però, no es produiria de forma immediata, i és que ara, un cop ratificat el preacord de l’ERO, encara queden alguns passos per fer efectiu l’expedient de regulació d’ocupació. En aquest sentit, ara, Nuclenor haurà de comunicar l’acord a l’autoritat laboral, per tal que l’autoritzi, i s’haurà d’elaborar un document definitiu d’ERO, on s’inclourà, nom per nom, quins treballadors es quedaran a Garoña, quins es recol·locaran a centres d’Iberdrola i Endesa i quins es prejubilaran.

Tensions amb subcontractats

La possible arribada de nou personal a les nuclears d’Ascó i Vandellòs es produiria poc després de les tensions viscudes a aquestes centrals per les «males condicions» laborals del miler d’empleats de les empreses auxiliars, segons van denunciar CCOO, UGT, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) i les empreses auxiliars que presenten serveis a aquestes centrals.

En aquest sentit, el passat mes de juny es van realitzar dues jornades de vaga a les nuclears. Van ser aturades de 24 hores que es van fer els dies 13 i 20 de juny, coincidint amb la parada per recàrrega de combustible de la planta Ascó I.

D’aquesta manera, es va voler forçar la direcció d’ANAV i les seves subcontractes a garantir els criteris de qualitat i seguretat que requereixen aquest tipus d’activitat i instal·lacions, tot demanant condicions laborals «dignes» i amb «garanties en la subrogació» per a aquests empleats, uns 1.350, d’empreses subcontractades.

tracking