Diari Més

Turisme

El tren turístic 'Lo Caspolino' es posarà en marxa l'estiu del 2019

El projecte preveu que la locomotora parteixi de Reus i que ofereixi diferents paquets turístics per donar a conèixer el territori

Imatge del tren Lo Caspolino que ha estat restaurat per a fer el recorregut turístic entre la Costa Daurada i l'Ebre.

El tren turístic 'Lo Caspolino' es posarà en marxa l'estiu del 2019APPFI móra la nova

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Camp de Tarragona comptarà amb el seu propi tren turístic l’estiu del 2019. Es tracta de Lo Caspolino, un projecte que es va presentar el passat mes de juliol, després de més de 15 anys de treballs, i que, ara, amb el suport de 21 ajuntaments, el president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova, Jordi Sasplugas, afirma sense dubtes que, en dos anys, la locomotora entrarà en funcionament.

La previsió és que el comboi, que és de mitjà segle XX i que té una capacitat de 400 persones, funcioni diàriament els mesos de juliol, agost i setembre, quan hi ha més turisme a la Costa Daurada. El punt de partida serà Reus, ciutat des de la qual començarà, al matí, un viatge direcció Casp (Baix Aragó), passant per més d’una vintena de municipis, com les Borges del Camp, l’Argentera, Marçà, Garcia, Ascó o Flix, fins arribar a Casp. Posteriorment, a la tarda, la locomotora farà el viatge invers, i retornarà els viatgers a Reus.

Segons explica el president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova, Jordi Sasplugas, el que oferirà Lo Caspolino són diversos paquets turístics per tal de donar a conèixer el territori i, així, crear sinèrgies entre la Costa Daurada, els municipis d’interior i l’Ebre. En el cas del Priorat, la idea és que un dels paquets tingui com a parada l’estació de Marçà-Falset, on la gent podria visitar la Cooperativa, a més de gaudir d’un dinar i poder realitzar altres visites culturals a la zona. Tal com destaca Sasplugas, ara mateix s’estan estudiant un total de set paquets turístics. Així mateix, també s’està estudiant un possible acord amb el Port de Tarragona per tal d’ampliar aquest atractiu turístic amb el públic creuerista.

D’aquesta manera, unint la història d’un tren antic amb el territori, Lo Caspolino es convertiria en el primer tren turístic d’aquestes característiques de Catalunya. Una altra zona del país on hi ha un tren turístic és a Lleida, conegut com ‘El tren dels llacs’. En aquest cas, s’uneix la capital del Segrià amb la Pobla de Segur, «però no s’ofereixen paquets, com seria el cas de Lo Caspolino», assenyala el president de la fundació, que alhora destaca: «És un tipus de turisme molt estès en altres zones, com és el cas d’Anglaterra, el país que més en té, movent, cada any, uns 16 milions de viatgers».

550.000 euros per la 1a fase

Amb el suport de 21 ajuntaments, la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial ha engegat la primera fase del projecte, que inclou la rehabilitació de vagons de viatgers i dues locomotores, una dièsel i una elèctrica. Tots aquests elements corresponen als anys 1940-1960 i són patrimoni de l’Estat espanyol, cedits per 25 anys prorrogables a la fundació. Els costos per dur a terme totes aquestes tasques estan finançats pels 21 ajuntaments que, en tres anys, aportaran un total de 550.000 euros al projecte.

Paral·lelament, Jordi Sasplugas explica que estan pendents d’una subvenció de 400.000 euros per al desenvolupament de plans de foment territorial del turisme. Si la fundació rebés aquesta quantitat, el projecte es podria ampliar amb una segona fase, que també es desenvoluparia en el termini fins el 2019, i que correspondria a restaurar una locomotora de vapor. «Donaria un valor sentimental afegit molt important», destaca Sasplugas.

D’altra banda, el projecte també compta amb la implicació de la Generalitat de Catalunya, i és que Ferrocarrils de Catalunya s’ha ofert a operar quan el tren estigui en funcionament.

Pel que fa al suport dels ajuntaments, aquest es podria ampliar fins a 23. Sasplugas, però, es mostra decebut amb municipis turístics de la costa, així com altres administracions. «Han menyspreat el projecte, però nosaltres sempre tenim els braços oberts per sumar», assegura.

tracking