Diari Més

Cultura

Torredembarra evoca el seu passat colonial amb la Fira d'Indians

Els torrencs que no van tornar i la promoció del patrimoni indià centren la celebració

La fira s'inaugurarà el dissabte 9 de setembre a les 12 del migdia, al Pati del Castell amb degustació de cafè cubà.

Torredembarra evoca el seu passat colonial amb la Fira d'indiansAjuntament de Torredembarra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Torredembarra evoca el seu passat colonial amb la Fira d'Indians, que en aquesta vuitena edició recorda també l'ofici dels boters, molt actiu al segle XIX al municipi. La fira se celebra els dies 9 i 10 de setembre al nucli antic de la localitat, i vol ser un homenatge als veïns de Torredembarra que van emigrar a Amèrica entre els segles XVIII i XIX. Uns600 torrencs -una de les xifres més altes de Catalunya- van emigrar a la recerca de fortuna, i uns 400 no van tornar.

En aquest sentit, es repartirà entre el públic assistent amb el títol 'L’aventura americana i els torrencs que no van tornar', un article de l’historiador local Carles Moruno, que explica que més enllà dels coneguts indians que van tenir èxit i van tornar amb una important fortuna, una part molt important dels torrencs no es van fer rics i, fins i tot, alguns van morir en el transcurs del viatge.A més, l’historiador i docent universitari Genís Puente Pérez oferirà la conferència 'Emigració torrenca a Llatinoamèrica (1778-1833), que tindrà lloc el dissabte, a les 18 h, a la Sala de Plens. Presentarà l’acte Joaquim Nolla, arxiver i historiador.

La fira, a més de recordar aquestes persones que no van tornar al municipi, també se centra en la divulgació i la promoció del patrimoni indià de Torredembarra, a més de la recuperació de la memòria històrica de l'ofici dels boters.El dissabte 9 de setembre, d’11h a 13.30 h, a la plaça del Castell, hi haurà una demostració de l’ofici del boter i el diumenge 10, a les 18 h, al Pati del Castell, tindrà lloc la conferència 'L’exportació de vi i aiguardent, els boters de Torredembarra', a càrrec dels historiadors locals Gabriel Comes i Jordi Suñé.

La fira també comptarà ambvisites guiades al cementiri municipal per conèixer el llegat indià (dissabte, 9 setembre, 19 h, punt de trobada al Pati del Castell). Les del patrimoni indià tindran lloc dissabte, a les 12.30 h, i diumenge a les 12.30 h i a les 19.15 h. Les visites guiades tenen un preu de 3 € adults i jubilats i és gratuït per als infants.En l’àmbit musical, s’ha programat una cantada d’havaneres amb el grup Veles i Vents (dissabte 9, a les 20.30 h, a la plaça del Castell), un concert i ball de música cubana amb el grup LMK Indomables (diumenge 10, a les 21 h, a la plaça del Castell) i ball de salsa participatiu a la plaça de la Vila durant tot el cap de setmana a càrrec de Salsitxo.

També s’han preparat activitats per als infants: la xocolatada popular gratuïta (dissabte 9, a les 18.30 h, a la plaça de la Vila) i espai d’experimentació i joc lliure (jocs participatius en família, diumenge tot el dia al carrer Ample). A més, durant tot el cap de setmana hi haurà exposició de productes d’ultramar i mostra d’oficis, degustació de mojitos i mercat d’artesania per tota la fira. S’obsequiarà amb un barret indià les persones que assisteixin a la fira vestides completament de color blanc. La Fira comptarà amb una cinquantena de parades al nucli antic, des de la plaça del Castell fins a la plaça de la Vila, i diversos comerços de la vila s’hi afegiran. La inauguració de la fira tindrà lloc dissabte, a les 12 del migdia, al Pati del Castell amb degustació de cafè cubà.

tracking