Diari Més

Judicial

L'Audiència de Tarragona jutjarà a l'octubre una parella per la mutilació genital de la seva filla

Els processats, originaris de Gàmbia i residents a l'Alt Camp, s’enfronten a una pena de deu anys de presó

L'Audiència de Tarragona.

L'Audiència de Tarragona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Secció Segona de l’Audiència de Tarragona jutjarà el 3 d’octubre un matrimoni per la mutilació genital de la seva filla menor d’edat. El fiscal sol·licita una pena de deu anys de presó per a la parella, que és originària de Gàmbia i resident a l’Alt Camp. Els fets es van descobrir fa prop de dos anys, després que l’escola alertés que la nena tenia previst viatjar amb la família al seu país d’origen. Seguint el protocol previst en els casos de risc, el 22 d’octubre del 2015 li van fer una exploració pediàtrica, però els metges van confirmar que ja li havien practicat l’ablació. Segons el fiscal, els pares van «portar a terme o van consentir que d’altres persones practiquessin sobre ella la mutilació genital», en una data indeterminada, entre el seu naixement -l’any 2008- i aproximadament un any abans de l’exploració mèdica.

Segons l’escrit d’acusació del fiscal, el tipus de mutilació genital practicada «produeix a la menor un estat potencial de greus complicacions psicològiques, sexuals, genitourinàries i en la funció reproductora, que poden ser de caràcter immediat o diferit».

El ministeri fiscal considera que els pares són autors d’un delicte de lesions en la seva modalitat de mutilació genital femenina, amb l’agreujant de parentiu, pel qual sol·licita deu anys de presó per a cadascun, així com inhabilitació especial per a l’exercici de la pàtria potestat, tutela, curatela, guarda o acolliment de la nena per un termini de deu anys. La DGAIA va assumir la tutela de la menor des que es van conèixer els fets.

La fiscalia també sol·licita que els processats indemnitzin la seva filla amb 90.000 euros per les lesions i seqüeles ocasionades. El judici, que se celebrarà el 3 d’octubre, serà el primer d’aquest tipus que es jutjarà a l’Audiència de Tarragona.

Protocol en marxa per evitar la mutilació genital

A Catalunya hi ha en marxa un protocol per lluitar contra els casos de mutilació genital femenina, que se solen produir durant períodes de vacances o viatges al país d’origen, i que tenen un fort component cultural en països subsaharians. Per aquest motiu, si es detecten menors en risc, Mossos, Ensenyament, Salut i serveis socials s’activen i col·laboren en xarxa per evitar que aquesta pràctica es pugui acabar portant a terme.

En aquells casos en què s'arriba tard i es descobreix que les menors ja han patit l'ablació, l'assumpte s'envia directament als jutjats. El Codi Penal preveu penes d’entre sis i dotze anys de presó per aquests fets, encara que s’hagin comès a l’estranger.

Segons les dades del Departament d’Interior, durant el primer semestre d’enguany es van atendre quatre nenes a Catalunya en l’àmbit de la mutilació genital femenina -una a les comarques gironines, una a Ponent, una a la regió metropolitana sud i una altra a les Terres de l’Ebre-.

tracking